Linköpings kommun

Färre hushåll med försörjningsstöd i Linköping

Dela

Antalet hushåll i Linköping med försörjningsstöd sjunker, vilket är en mycket positiv förändring jämfört med tidigare år. Historiskt sett har allt fler hushåll varit i behov av ekonomiskt stöd. En trend som nu är bruten!

Under en längre tid har antalet hushåll i Linköping med försörjningsstöd stadigt ökat, där den vanligaste bakomliggande orsaken har varit arbetslöshet. Arbetsmarknadsnämnden i Linköping har arbetat hårt med attitydförändringar och prioriterade satsningar för att få fler i egenförsörjning. Egenförsörjning kan vara arbete men även CSN berättigade studier. 

Det är otroligt glädjande att se att kurvan över försörjningsstöd inte bara har planat ut utan nu även minskar. Och detta trots en pandemi som slagit hårt mot många av de företag som erbjuder jobb som inte kräver så lång utbildning. Men arbetet måste fortsätta, målet ska alltid vara att hjälpa människor från ett bidragsberoende till arbete och möjligheten att på egen hand kunna försörja sig själva och sin familj, säger Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande. 

Antalet hushåll som fick ekonomiskt bistånd utbetalat i september var 2.567 stycken. Det är hela 160 hushåll mindre än i början på året, det är en nedgång med nästan 6%. Antalet hushåll har inte varit så lågt sedan november 2019, alltså före pandemin.

– Det är väldigt glädjande att antalet hushåll i behov av ekonomiskt bistånd minskat stadigt sedan i våras. Vi ser att minskningen är resultatet av ett gemensamt arbetet inom kommunen samt en bra samverkan med Arbetsförmedlingen, näringslivet och civilsamhället och vår ambition är att verka för att minskningen ska fortsätta även över tid, säger avdelningschef Mikaela Schullström, Social och omsorgsförvaltningen.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Nytt stöd till servicenoder på landsbygden18.10.2022 15:39:42 CEST | Pressmeddelande

Kriget i Ukraina och efterföljande energikris har lett till en extraordinär situation med skenande varu-, bränsle- och elpriser. Det påverkar såväl privatpersoner som många branscher, och på landsbygden finns därtill en risk för att Linköpingsbornas tillgång till dagligvaruförsörjning i de identifierade servicenoderna försämras. Därför har kommunstyrelsen idag fattat beslut om ett extrastöd om totalt 500 000 kronor under 2022 till utpekade servicenoder i kommunens “Serviceplan för landsbygden”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum