Akademiska sjukhuset

Färre komplikationer vid typ 2-diabetes - fokus för ny behandlingsstudie

Dela
Kan ett nytt läkemedel mot typ 2-diabetes ge färre komplikationer i hjärta, njurar, fötter och andra organ än nuvarande standardbehandling? Det ska en nationell behandlingsstudie, SMARTEST, ledd från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet ge svar på. I studien jämförs standardläkemedlet metformin med så kallade SGLT2-hämmare.
Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet leder SMARTEST, den största läkemedelsstudien hittills inom diabetesområdet i Sverige,
Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet leder SMARTEST, den största läkemedelsstudien hittills inom diabetesområdet i Sverige,

– Enligt tidigare studier har SGLT2-hämmare en mycket god, skyddande effekt på högriskpatienter med typ 2-diabetes som redan haft hjärtkärlsjukdom eller svår njurpåverkan. Här kan man se en 30-40-procentig förbättring. Nu vill vi undersöka hur sådana komplikationer bäst kan förebyggas tidigare, säger Jan Eriksson, överläkare och professor i klinisk diabetesforskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, som leder studien.

SMARTEST är den största läkemedelsstudien hittills inom diabetesområdet i Sverige. Den genomförs med hjälp av statliga och ideella forskningsanslag.

Ungefär fyra procent av den vuxna befolkningen har känd typ 2-diabetes och majoriteten drabbas med tiden av komplikationer i framförallt hjärta, njurar, ögon eller fötter, samt även risk att dö i förtid. Symtomen på typ 2-diabetes kommer smygande och det kan ibland dröja flera år innan man kommer till sjukvården. Ungefär var tionde person har redan komplikationer av sjukdomen när de får sin diagnos, exempelvis ögonskador, njur- och nervpåverkan.

– Studiens främsta syfte är att utvärdera vilket läkemedel som är effektivast som basbehandling när det gäller att minska risken för komplikationer. Därför jämförs metformin, som nu är rekommenderad standardbehandling och som förstärker insulinets effekt, med SGLT2-hämmare, en relativt ny läkemedelsgrupp som ökar utsöndringen av blodsocker via njurarna. Vi vill se vilket läkemedel som är bäst eller om de är likvärdiga. Om de nya läkemedlen är effektivare kommer det att leda till ändrade nationella behandlingsriktlinjer, berättar Jan Eriksson.

Studien samordnas från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet och genomförs på vårdcentraler och kliniker över hela landet. Den startade hösten 2019 och beräknas pågå fram till 2024. Närmare 4 300 patienter kommer att inkluderas vid 20-30 centra knutna till universitetssjukhus och vårdcentraler. Patienterna delas slumpmässigt in i två grupper som får endera av läkemedlen, och detta kombineras som alltid med råd om kost och motion. De har antingen nyligen diagnosticerad diabetes eller har haft sjukdomen i maximalt fyra år.

– Till skillnad från det traditionella upplägget i kliniska studier, där patienter följs upp på klinik, så kommer vi att inhämta information om komplikationer etc via patientregister och sjukvården. Till övervägande del kommer patienterna att följas upp av behandlande läkare inom primärvården.

För mer information om studien/intervju, kontakta:

Jan Eriksson, överläkare på diabetes-sektionen, Akademiska sjukhuset, och professor i klinisk diabetesforskning vid Uppsala universitet, tel: 018-611 44 19 eller 073-8681133, e-post: jan.eriksson@medsci.uu.se

Anna Åhlander, studiekoordinator klinisk diabetesforskning, tel: 018-6118637, e-post: anna.ahlander@medsci.uu.se,

Är du patient och intresserad av deltagande, för information/kontakt:

Läs mer om studien här

E-post: smartestkoordinator@akademiska.se

Studiesjuksköterska, tel :018-6113571

 

FAKTA: Läkemedelsbehandling vid typ 2-diabetes

  • Typ 2-diabetes innebär att förmågan att producera insulin inte är helt borta, men att mängden insulin inte räcker för kroppens behov. Därför stiger blodsockret efter en måltid. Dessutom är själva vävnadernas förmåga att utnyttja insulin nedsatt, vilket innebär att det behövs en större mängd för att "öppna" cellen så att den kan ta emot sockret i blodet.
  • Rekommenderat förstahandsval i Sverige ,och i princip hela världen, är idag metformin, ett läkemedel som funnits i över 60 år och har sitt ursprung inom örtmedicinen. Målet med behandlingen är att få ned blodsockervärdet. Läkemedlet förstärker och härmar insulinets effekt och ges för att reglera blodsockret och ibland även mot högt blodtryck och höga blodfetter.
  • Vissa personer kan även behöva dagliga insulininjektioner precis som vid typ 1-diabetes.
  • I SMARTEST-studien jämförts metformin med SGLT2-hämmare, en relativt ny läkemedelsgrupp som ökar utsöndringen av blodsocker via njurarna. Den har som tillägg till vanlig diabetesbehandling visat sig ha goda effekter när den används hos patienter med typ 2-diabetes som redan har utvecklat hjärtkärl- eller njursjukdom.

Nyckelord

Bilder

Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet leder SMARTEST, den största läkemedelsstudien hittills inom diabetesområdet i Sverige,
Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet leder SMARTEST, den största läkemedelsstudien hittills inom diabetesområdet i Sverige,
Ladda ned bild
Jan Eriksson, överläkare på diabetes-sektionen, Akademiska sjukhuset, och professor i klinisk diabetesforskning vid Uppsala universitet
Jan Eriksson, överläkare på diabetes-sektionen, Akademiska sjukhuset, och professor i klinisk diabetesforskning vid Uppsala universitet
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye