Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Färre nystartade företag fjärde kvartalet 2019

Dela

Nedgången var två procent jämfört med samma period 2018. Av de nystartade företagen var 50 procent enskilda näringsidkare.

Under fjärde kvartalet 2019 startade 16 390 företag jämfört med 16 660 motsvarande kvartal 2018.

Geografisk fördelning

Ökningen var störst i Västerbottens län, 20 procent. Den största minskningen hade Örebro län med 17 procent. I Stockholms län var läget oförändrat medan Västra Götalands län hade en minskning 3 procent och Skåne län med 11 procent.

Branschvis fördelning

Sett till branschgrupp var ökningen störst inom transport och magasinering respektive förlag, radio, TV, film och telekommunikation, 17 procent. Störst minskning hade kultur, nöje och fritid, 9 procent.

Juridisk form

50 procent av de nystartade företagen var enskilda näringsidkare. Antalet nystartade handels- eller kommanditbolag minskade med 10 procent under fjärde kvartalet medan antalet enskilda näringsidkare ökade med 1 procent.

Utveckling över helåret

Under hela 2019 startade 66 892 nya företag jämfört med 66 750 företag 2018. Vi återkommer med fler uppgifter och kommentarer om de årsvisa förändringarna i vår kommande årssammanställning.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum