Försäkringskassan

Fars dag: Så delade föräldrar på vabben under pandemin

Dela

Idag på fars dag publicerar Försäkringskassan ny statistik över uttaget av vab. Siffrorna visar att det inte skett någon tillbakagång i jämställdheten mellan hur kvinnor och män tar ut vab – trots ett ökat nyttjande under pandemin.

– Jag tycker att siffrorna är glädjande i bemärkelsen att det i alla fall inte verkar ha skett någon påtaglig tillbakagång i hur jämställt föräldrar väljer att vabba. Vi ser till och med en liten ökning av männens uttag. Under hela pandemin och speciellt nu under hösten har vi sett ett kraftigt ökat nyttjande av vab, möjligen till följd av RS-virus. Det finns en risk att jämställdhet kommer en bit ned på pappor och mammors prioriteringslista och något som man åsidosätter vid påfrestningar, men så verkar det inte vara utifrån dessa siffror. Det säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Statistiken som Försäkringskassan nu tagit fram visar att pappor tar ut ungefär fyra av tio dagar av när barn behöver vara hemma på grund av sjukdom.

– Uttaget av vab benämns ofta som relativt jämställt då skillnaden mellan mäns och kvinnors uttag av vab är ungefär 40 – 60. Även om det inte är helt lika så är en första milstolpe på vägen mot ett mer jämställt uttag nådd, och utvecklingen fortsätter nu sakta mot ett helt jämställt uttag.

Statistiken finns tillgänglig här.

Pressbild på Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson, finns här.

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pandemiersättningar upphör från och med 1 oktober22.9.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Från och med den 1 oktober upphör de tillfälliga ersättningar som regeringen införde under pandemin – bland annat ersättning för karens och riskgruppsersättningar. Samtidigt försvinner det undantag som regeringen beslutat om gällande läkarintyg. I och med det upphör också Försäkringskassans tillfälliga hantering av läkarintyg. Det betyder att läkarintyg kommer behövas från och med dag 8 i sjukperioden. Även för ersättning för vab kommer intyg behövas från och med dag 8.

Pandemin: Många korta sjukfall och uppskjuten rehabilitering1.9.2021 09:09:39 CEST | Pressmeddelande

Pandemin har påverkat de försäkrades möjligheter att få stöd från sjukförsäkringen, både genom att det blivit enklare att få sjukpenning, framförallt vid korta sjukfall, men också då förutsättningarna för stöd för återgång i arbete försämrats och rehabiliteringsinsatser har skjutits upp. Samtidigt har pandemin medfört en stor ökning av korta sjukfall – det visar Försäkringskassans andra delsvar på regeringsuppdrag om ”Effekter som covid-19 har på sjukförsäkringen” som lämnas in idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum