Fastighetsägarna samarbetspartner när Vänersborg får medel från Tillväxtverket
Vänersborgs kommun får 2 250 000 kronor från Tillväxtverket för att tillsammans med näringslivet satsa på hållbar plats- och destinationsutveckling. Av 150 olika projekt som sökte medel från Tillväxtverket, var det bara 12 som beviljades. Och Vänersborg var en av dem. Projektet startar omgående och pågår till och med april 2022. Förutom Vänersborgs kommun finns bland annat Fastighetsägarna GFR med som samverkanspartners i ansökan.

Kommun, näringsliv, föreningar och organisationer ska genom kontinuerlig dialog och gemensamma insatser skapa attraktion kring att leva och verka i Vänersborg.
- Det är väldigt roligt att Vänersborg blivit utvald som en av piloterna i Sverige att arbeta med platsutveckling. Vi satsar mycket pengar på kärnverksamheter som vård, skola och omsorg för invånarna. Nu kan vi också vara med och arbeta tillsammans med näringslivet och samla oss till en gemensam bild av Vänersborg. Vi ska fortsätta på den redan inslagna vägen och samarbeta tillsammans, säger kommunalrådet Benny Augustsson.
- Som fastighetsägare lokalt i Vänersborg och som förtroendevald i Fastighetsägarna GFR så har vi länge samverkat med olika aktörer för att skapa en positiv stadsutveckling. För oss är det viktigt att vara engagerade i dessa frågor och verka för att utveckla en plats som gynnar verksamheterna i våra lokaler och hela kommunen. En attraktiv och hållbar stadskärna genomsyrar hela kommunen och bidrar till dess tillväxt, det är jag stolt över att fastighetsbranschen kan vara med och bidra till, säger Christoffer Odelius på Odelius Fastigheter.
Exempel på möjligheter inom projektet:
I ansökan finns ett antal projekt med som är intressanta ur ett hållbart perspektiv. Några exempel:
Hitta sätt att få in lokalproducerad mat på restauranger och caféer
Hitta nya hållbara leveranssätt i stadskärnan
Binda ihop stadskärnan på ett bättre sätt.
- Det här är riktigt bra för Vänersborgs kommun. Det är viktigt att vi kommer igång så fort som möjligt med projektet och att vi samlar vår gemensamma kompetens både internt och externt bland våra samarbetspartners, säger kommundirektör Lena Tegenfeldt. Nu ska vi sätta organisationen och skapa ett långsiktigt arbetssätt kring hållbar platsutveckling i Vänersborg.
- Stadskärnor befinner sig alltid i en konstant förändring, men den strukturomvandling som vi nu ser har accelererat snabbt med anledning av pandemin. Det gäller därför att skapa en tydlig samverkan mellan kommun, fastighetsägare och övrigt näringsliv för att tillsammans skapa ett utbud i stadskärnan som gör den levande. Vad vi i framtiden ska fylla ytan med, både i och mellan fastigheterna på gator och torg måste vi arbeta fokuserat kring. Genom detta projekt ges vi nu förutsättningarna och resurser att göra det i Vänersborg. Vi måste utgå från det som är unikt för Vänersborgs stadskärna och förstärka det. Vi måste jobba med en tydlig stråkutveckling, tydliga och gemensamma visionsbilder som utformar helheten och bidrar till en bra utbudsmix, säger Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna GFR.
Tillväxtverket beviljar stöd av följande skäl:
Projektet tar ett stort grepp på utvecklingen av Vänersborgs stadskärna, inklusive kopplingen mellan innerstaden och besöksnoder belägna längre ut. Problematiken med en stadskärna som töms på verksamheter och behovet av reaktivering och av besökare som vill stanna några dagar och turista delas av många svenska städer. Ansökan har ett brett målgruppsperspektiv: turister, boende, verksamma, dagbesökare. Detta avspeglas också i de utvalda arbetsområdena som bland annat ska hantera gestaltning och trafik, trygghet, besöksdrivande verksamheter, lokal mat, fastighetssamverkan samt aktiviteter, evenemang och kultur.
Vänersborgs kommun har genomfört ett förberedande arbete och har en plattform och organisation på plats; i projektet kommer offentliga och privata aktörer att delta liksom civilsamhället. Många olika kompetenser inom den kommunala organisationer kommer att delta i projektet. Att även arbetsmodell och metoder redan har valts ut gör att insatser kan påbörjas direkt. Projektet kan bli ett bra exempel på arbetssätt, metoder och lokala processer för utveckling av en stadskärna där besöksnäring och turism är en del i ett bredare utvecklingssammanhang.
Kontakter
Petra Ohldin LampinenNäringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Bohuslän och Fyrstad
Tel:0522-64 55 67petra.ohldin-lampinen@fastighetsagarna.seBilder
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Hyresrabattstödet blir inte bättre av förlängning4.4.2021 16:46:07 CEST | Pressmeddelande
Regeringen och januaripartierna har idag meddelat att hyresrabattstödet förlängs till att omfatta andra kvartalet 2021.
Upprop till fastighetsbranschen – hjälp ungdomar till jobb i sommar29.3.2021 11:49:00 CEST | Pressmeddelande
Sommarjobbare är en stor tillgång för fastighetsbranschen och behovet av sysselsättning för unga är efter ett år med pandemin större än någonsin. Därför går Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo nu samman i ett upprop till branschen: Lägg i en extra växel för att ge ungdomar chansen till ett första viktigt steg ut i arbetslivet!
Fastighetsägarna MittNord bland Sveriges 25 bästa arbetsplatser25.3.2021 08:15:30 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna MittNord placerar sig bland Sveriges 25 bästa arbetsplatser enligt undersökningsföretaget Great Place To Work. – Otroligt kul att våra medarbetare upplever oss som en väldigt attraktiv arbetsgivare. Vi har jobbat hårt för att skapa en arbetsmiljö där medarbetare syns, hörs och blir lyssnade på, säger företaget HR-chef Anna Granö.
För effektivare lokalutnyttjande slopa kravet på momspliktig lokalhyresgäst23.3.2021 13:49:26 CET | Nyheter
I ett svar på regeringens hearing om moms vid lokalhyra uppmanar Fastighetsägarna regeringen att ändra momsreglerna så att lokaluthyrning med moms även kan ske till hyresgäster som inte bedriver momspliktig verksamhet i lokalerna. Det skulle skapa större flexibilitet som ökar ett hållbart lokalutnyttjande och bidra till att fler momsbefriade verksamheter kan få tillgång till fler lokaler.
Hyresförhandlingarna havererade i Sundsvall19.3.2021 13:47:01 CET | Pressmeddelande
Oacceptabla slutbud från Hyresgästföreningen grusade förhoppningen att nå en uppgörelse om 2021 års hyror i Sundsvall. Den 15 mars valde därför Fastighetsägarna MittNord att frånträda förhandlingarna för den övervägande delen av beståndet man förhandlar i kommunen. Närmare 2 300 hushåll berörs.
Andreas Sjöberg lämnar uppdraget som vd för Fastighetsägarna MittNord16.3.2021 10:04:22 CET | Pressmeddelande
I höst lämnar Andreas Sjöberg rollen som vd för Fastighetsägarna MittNord för att istället bli koncern-vd för stiftelseägda Europaskolan i Strängnäs. I dag bedriver friskolekoncernen grund- och gymnasieverksamhet i tre skolor i Sörmland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum