Ticket

Februaris karnevalyra – världens bästa gatufester

Dela

Februari är den stora karnevalmånaden runt om i världen. Den världsberömda och en av de största är kronjuvelen i Rio de Janeiro, känd för sin samba och fantasifulla utstyrslar – men för de svenska resenärer som är ute i sista minuten eller inte vill resa så långt finns goda möjligheter att uppleva gatufester på närmare håll.

Karnevaler är en gammal tradition som innebär en övergångsrit från mörkt till ljust - från vinter till vår. Det finns många karnevaler att välja på, men gemensamt för dem alla är färgglada kostymer, besinningslös festyra och härliga rytmer. Ordet karneval betyder ”farväl kött”, och är ursprungligen ett firande som hänger ihop med tiden kring innan fastan, där fettisdagen är sista dagen för fest och mat i mängd innan själva fastan inleds. Karnevalernas höjdpunkter brukar alltid nå sin kulmen i samband med just fettisdagen eller de omkringliggande dagarna.

- Även Sverige firar vi denna tid – genom att äta semlor. Ett härligt, men kanske något mer anspråkslöst sätt med livliga, färgsprakande karnevalståg, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.


Ticket tipsar - 7 av världens bästa karnevaler

Brasilien, Rio de Janeiro och Salvador: 8-15 februari

Rio de Janeiros världsberömda karneval går i år av stapeln den 10 – 13 februari. Karnevalen lockar varje år över en miljon turister och tar med sina sambatåg över hela staden i ett enda stort jättefirande. Den betydligt mindre karnevalen i Salvador är desto mer genuin – det är hit brasilianarna själva väljer att åka. Här är det färre färgsprakande fjäderskrudar, istället handlar firandet mer om en gatufest med musiken i centrum.

Mardi Gras, New Orleans: 5-13 februari

Paraderna under Mardi Gras i New Orleans i södra USA smyger igång redan i januari, men kulminerar under helgen den 9-13 februari. Mardi Gras, som ordagrant betyder ”Fet tisdag”, infaller 2018 den 13 februari, och under paraderna denna dag exploderar staden i ett enda stort jättefirande. Mardi Gras är dessutom känt för alla pärlor som kastas ut från ekipagen, som åskådarna tävlar om att fånga upp.

Venedig: 27 januari-13 februari

Venedig är maskernas karneval, som sägs ha anor ända från år 1162. Höjdpunkten under firandet är den stora balen – en fantastisk maskeradbal med färgsprakande dräkter och spännande masker. Venedigs vackra kanalsysten och gamla palats utgör den perfekta inramningen till denna klassiker bland karnevaler.

Teneriffa: 4-18 februari

Teneriffas stora karneval är för många den näst mest populära karnevalen, efter den i Rio. Den finns också med i Guinness rekordbok för störst konsertpublik – en konsert ute på ett torg med över 200 000 besökare. Varje år går det att rösta på nästa års karnevaltema, och för 2018 är det La Fantasia – Fantasy som gäller. Så, passa på att besöka Teneriffa och glöm inte att ta med din mest galna, fantasifulla utstyrsel!

Köln: 8-13 februari

Karnevalen i Köln är en av Europas största gatufester, vars kulmen inträffar i februari varje år. Kommande helg är festerna som intensivast med livliga parader genom staden där choklad och andra sötsaker och småprylar kastas ut från ekipagen.

Nice: 17 februari-3 mars

Karnevalen i Nice är även känd som blomsterfestivalen, med sina fantasifulla blomsterkreationer. Bataille de Fleurs, blomsterparaden, arrangeras flera gånger under karnevalen. 12 utvalda florister får dekorera var sin vagn efter eget tycke och smak, och mot slutet av paraden kastas både enstaka blommor och hela buketter ut till publiken – som också får vara framme och rycka loss dekorationerna från vagnarna.

Trinidad: 12-13 februari

Karnevalen i Trinidad, som är Västindiens största och mest kända, är extra känd för färggranna kostymer. Här finns även en uppsjö av gatustånd som serverar fantastiskt god mat, när energidepåerna behöver fyllas på efter allt dansande. Att läget dessutom är perfekt för att avrunda semestern på en ljuvlig paradisstrand gör inte direkt denna karneval sämre..

För mer information kontakta:
Katarina Daniels
PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor
katarina.daniels@ticket.se, 073-683 06 32

Kontakter

Bilder

Om

Ticket
Ticket
Värmdövägen 84
131 08 Nacka

https://www.ticket.se/

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med en omsättning på ca 7 miljarder kr, som ägs av det privata investmentbolaget Braganza. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med ett 70-tal butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en omnikanal-strategi. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Bolaget har ca 350 årsanställda.

 

https://www.ticket.se/blogg/ 

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Tickets stora trendrapport Ticket Collection: Spanien ohotad etta i vinter – men långresor ökar mest18.10.2018 11:08Pressmeddelande

De senaste årens stora sug efter utlandsresor fick sig en törn sommaren 2018. Många svenskar är mätta på sol och bad och den minskade efterfrågan håller i sig även för vinterns resor, som minskar antalet bokningar med 14,5 procent. Däremot vill man fortfarande ha miljöombyte och upplevelser – upplevelserika långresor går mot strömmen och ökar bokningarna. Spanien är fortsatt etta över mest bokade semesterländer, men Thailand knappar in allt mer. Dessutom uppger fler svenskar än i fjol att de planerar en utlandsresa i vinter. Detta visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection om vinterns resor.

Höstlovets charterraketer – Madeira, Antalya, Hurghada och Dubai11.10.2018 10:20Pressmeddelande

Höstlovet vecka 44 är en av de mest reseintensiva veckorna under hela året, eftersom det till skillnad från till exempel sportlovet inträffar samtidigt för alla skolor i hela landet. Sommarens semester känns avlägsen och många barnfamiljer vill fly höstmörkret med en veckas sol- och badsemester. Helst spenderar svenskarna höstlovet på Gran Canaria, Teneriffa eller Cypern – men det är Antalya, Hurghada, Dubai och Madeira som är årets hetaste uppstickare, enligt färsk bokningsstatistik från Ticket.

Julens resmålsraketer: Gambia, San Francisco och Orlando4.10.2018 07:40Pressmeddelande

Under julledigheten passar många svenskar på att resa utomlands, både för att få sol och värme, uppleva en annan kultur och för att slippa julstressen på hemmaplan. Årets jul är dessutom mycket fördelaktig för alla arbetstagare, vilket ger möjlighet till utlandsresor utan att behöva ta ut många semesterdagar. De hetaste uppstickarna inför årets jul är Gambia, Orlando, San Francisco och Singapore. Detta visar färsk bokningsstatistik från Ticket.

Minskat resande – men dessa restyper går mot trenden2.10.2018 10:15Pressmeddelande

Svenska resenärers utlandsresande har ökat stadigt under flera år, med många nya reserekord som följd. Sommaren 2018 bröts denna trend och semesterresor utomlands minskade – till stor del som en konsekvens av den varma sommaren med höga temperaturer under lång tid. En restyp går dock mot trenden och ökar bland svenska resenärer: upplevelsebaserade resor som exempelvis rundresor, vandringsresor eller safari.

Ticket tipsar: Ett annat London – bortom Piccadilly Circus28.9.2018 15:40Pressmeddelande

London är en av svenska resenärers favoritstäder och toppar med råge listan över höstens mest populära weekendresmål. Många som besöker London tillbringar merparten av semestern i stadskärnan runt Oxford Street, West End, Piccadilly Circus och Covent Garden – men London bjuder på så mycket mer än dessa klassiska, och ofta överfulla, turiststråk. Våga gå utanför de upptrampade stigarna för en ny Londonupplevelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum