Region Örebro län

Fel vaccinsort gavs till personer under 65 år

Dela

I slutet av förra veckan skedde ett avsteg från Folkhälsomyndighetens regler för vaccination vid vaccinationsmottagningen i Hallsberg. Ett sextiotal personer under 65 års ålder vaccinerades med en första dos från Astra Zeneca, trots att Folkhälsomyndigheten bestämt att vaccinet från Astra Zeneca bara ska ges till de som är 65 år eller äldre.

Bakgrunden till avsteget är att det fanns många doser kvar i slutet av dagen. Först erbjöds personer på reservlistan vaccination. När det sedan fortfarande fanns doser kvar övergick man till att erbjuda vaccin till andra personer, i vissa fall till personer under 65 år.

- Det är ett misstag som skett och nu ringer läkare upp de som är under 65 år som fick Astra Zeneca dos 1 förra veckan, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

- Vi informerar dem om att det var ett misstag och om risken för biverkningar. Vi frågar också hur de mår och ger dem kontaktuppgifter till vården om de upplever några besvär efter vaccinationen, säger Jonas Claesson.

Svårt att beräkna antalet vaccindoser

Beskeden om vilka åldersgrupper som kan få Astra Zeneca har ändrats flera gånger. Vaccinet är godkänt av Läkemedelsverket för personer över 18 år men enligt det senaste beslutet från Folkhälsomyndigheten ska det bara ges till personer som är 65 år eller äldre. Men de som är yngre än 65 år och som har fått Astras vaccin som dos 1 kan fortfarande välja att få samma vaccin vid dos 2. Det här gör att det är svårt att beräkna exakt hur många doser av olika vacciner som ska förberedas. 

- Vi har en stark ambition att ta tillvara varje dos vaccin. Eftersom hållbarheten för vaccinet är begränsad blir det ibland en stressad situation för de som arbetar på vaccinationsmottagningarna när det finns doser över, säger vaccinationssamordnaren Inger Nordin Olsson.

Beredning av vaccin på mottagningarna ses över

För att samma misstag inte ska hända igen ser man nu över beredningen av vaccin på vaccinationsmottagningarna. Man går även igenom rutinen för hur man gör när det finns doser över.

- För att underlätta planeringen och undvika att det finns doser över i slutet av dagen är det viktigt att alla verkligen kommer på sin bokade tid, och att man inte bokar om dos 2 om det inte är nödfall, säger Inger Nordin Olsson.

Kontakt

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör
E-post: jonas.claesson@regionorebrolan.se
Telefon: 076-695 93 23

Inger Nordin Olsson
E-post: inger.nordin-olsson@regionorebrolan.se
Telefon: 072-141 58 01

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Lars Göran Jansson/Region Örebro län
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Lars Göran Jansson/Region Örebro län
Ladda ned bild
Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut på tio platser i Örebro län18.6.2021 19:54:14 CEST | Pressmeddelande

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län under den senaste veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig från och med måndag till och med fredag kan ha fått ett felaktigt provsvar. ”Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt”, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum