Miljömärkning Sverige

Felaktigt testresultat av bly i kaffefilter i Råd & Rön

Dela

Konsumenttidningen Råd & Röns test av kaffefilter (201123) visade att 9 av 15 kaffefilter innehöll för höga halter av bly. Testet spreds i flera media, bland annat i TV4 och Aftonbladet och via konsumentorganisationer i Danmark och Finland. Men testet visade sig vara felaktigt och tidningen har gått ut med rättelse och avslutat samarbetet med laboratoriet.

I det felaktiga testet ingick även Svanenmärkta kaffefilter. Av 9 st kaffefilter var 7 st Svanenmärkta, med värden överstigande gränsvärdet för bly i  Svanens krav. Miljömärkning Sverige fann resultatet högst anmärkningsvärt, då kaffefilter testas löpande. Därför lät Miljömärkning Sverige omedelbart utföra ett test, som visade på knappt mätbara halter av bly. Resultat styrktes av flertalet andra tester från en rad olika oberoende laboratorier, som utförts på uppdrag av tillverkare och återförsäljare Samtliga tester visade på knappt mätbara halter av bly.

– Konsumenter har fått felaktig information och därmed oroats i onödan, vilket är beklagligt. Vi hoppas att Råd & Rön ser över sina rutiner för att inte förtroendet för tester av konsumentprodukter urholkas. Konsumenter behöver vägledning och oberoende tester, som de Råd & Rön utför, är viktiga. Vi bistår gärna med information och kunskap för att bidra till att undvika larm i onödan. Inom vår organisation Nordisk miljömärkning finns gedigen kunskap om ett brett spann av produkter, säger Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen, Nordens officiella miljömärkning. Svanen är en oberoende Typ 1-miljömärkning, som arbetar utan vinstsyfte, branschoberoende och på uppdrag av regeringen.

– Råd & Röns syfte är att förse svenska konsumenter med korrekt och oberoende information och vi beklagar och ber självklart om ursäkt för att felaktiga mätvärden i detta fall har publicerats, säger Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön.

Fakta: Så granskades det felaktiga blytestet:

Kaffefilter testas regelbundet av tillverkare. Det inte har funnits några som helst indikationer på förhöjda halter av bly under alla år som kaffefilter varit Svanenmärkta. Miljömärkning Sverige skickade ett urval Svanenmärkta kaffefilter för analys till det ackrediterade laboratoriet Isega. Filtren valdes ut från olika batcher (tillverkningsserier), butiker och med olika placering i förpackningen. Testet visade knappt mätbara halter av bly. Detta resultat styrktes av flertalet andra tester från en rad olika oberoende laboratorier. Testerna har utförts av på uppdrag av tillverkare och återförsäljare.

För kommentarer: Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef, Miljömärkning Sverige, 08-55 55 24 56.

Läs mer:

www.radron.se/rattelsekaffefilter

Svanens krav för kaffefilter:

Engångsartiklar för mat 047 (svanen.se)

  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum