Jönköpings kommun

Felparkerade elsparkcyklar är förbjudet – så jobbar kommunen

Dela

Sedan september i år får du inte köra elsparkcykel på gångbanor och trottoarer, eller parkera den på annat ställe än på markerade parkeringsplatser för elsparkcyklar eller i cykelställ. Nu har Jönköpings kommun gjort en första oannonserad kontroll för att se hur Jönköpingsborna följer dessa trafikregler.

Idag finns särskilda parkeringsplatser för elsparkcyklar i form av parkeringsrutor, och kommunen har verktyg för att ta hand om de elsparkcyklar som parkerats fel och därmed utgör trafikfara på gångbanor, trottoarer och cykelvägar.

Under onsdagseftermiddagen den 30 november genomfördes en kontroll av felparkerade elsparkcyklar av Jönköpings kommun tillsammans med Polisen i Jönköping, som under eftermiddagen flyttade åtta elsparkcyklar till rätt uppställningsplats. Kontrollen var den första av kommande rutinkontroller, som kommer genomföras kontinuerligt av kommunens parkeringsövervakare. Kommunen har rätt att ta ut en avgift per felparkerad elsparkcykel.

Så jobbar kommunen

Trafikfara och minskad framkomlighet – det är två problem som uppstår när en elsparkcykel parkeras felaktigt, som när den ställs tvärs över trottoaren. I september i år blev det förbjudet att parkera elsparkcyklar på annan plats än vid befintliga uppställningsplatser som cykelställ, samtidigt som det blev förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer. Numera gäller nämligen samma trafikregler för elsparkcyklar som för cyklar och elcyklar.

Under hösten har särskilda uppställningsplatser för elsparkcyklar tagits fram i form av målade parkeringsrutor markerade med elsparkcyklar.

Finns det ingen markerad parkeringsplats specifikt för elsparkcyklar ska du parkera din elsparkcykel i ett cykelställ. Vi har idag ett femtiotal målade parkeringsrutor i stadskärnan, framåt kan vi utvärdera och titta på i vilken utsträckning de används, och tillsätta fler eller komplettera med skyltar för att tydliggöra parkeringsplatsen, säger Carlos Trischler Castillo, trafikingenjör på stadsbyggnadskontoret.

Rätt att flytta elsparkcyklar

I samband med att förbuden blev verklighet fick också kommunen och Polisen rätt att forsla bort felparkerade elsparkcyklar, ett arbete som påbörjats under senhösten. För kommunens del är det idag tekniska kontorets parkeringsövervakare som ansvarar för att ta hand om de elsparkcyklar som utgör trafikfara.

– Vi vill givetvis att den som kör elsparkcykel respekterar trafikreglerna och parkerar på markerad plats eller i ett cykelställ. Felparkerade elsparkcyklar som står tvärsöver en gång- och cykelväg är både ett hinder för framkomligheten men också stor trafikfara, här har varje användare ett ansvar att följa trafikreglerna, säger Anders Holt Busk, verksamhetschef på parkeringsverksamheten.

Huvudregeln är att en felparkerad elsparkcykel ska flyttas till närmsta uppställningsplats eller cykelställ, men det kan också vara aktuellt att beslagta dem till ett förvaringsställe, dit företagen kan komma och hämta ut elsparkcyklar mot en avgift.

Nyckelord

Kontakter

Carlos Trischler Castillo, trafikingenjör, stadsbyggnadskontoret
E-post: carlos.trischler-castillo@jonkoping.se
Telefon: 036-10 51 77

Per Olsson, enhetschef parkeringsverksamheten (för frågor om operativt arbete med flytt av fordon)
E-post: per.olsson1@jonkoping.se
Telefon: 036-10 56 56

Anders Holt Busk, verksamhetschef parkeringsverksamheten, tekniska kontoret
E-post: anders.holt-busk@jonkoping.se
Telefon: 036-10 25 12

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum