Linköpings kommun

Fem arkitekter i final för Linköpings nya simhall

Dela

Nu är projekttävlingen igång och spänningen stiger kring hur Linköpings nya bad-, sim- och mötesplats kommer att se ut. Prekvalificeringsomgången har väckt stort intresse och fem arkitektteam har valts ut till finalomgången. Mellan december 2016 och februari 2017 kommer tävlingsbidragen att ställas ut för allmänheten och i mars 2017 utses vinnaren.

I april avslutades prekvalificeringen som har varit öppen för alla arkitekter, både i Sverige och utomlands. Intresset har varit stort och bland de anmälda projektteamen har en jury nu valt ut fem finalister, som varit på plats i Linköping för individuella uppstartsmöten och visning av tävlingsområdet inom Folkungavallen. Nu har de fram till den 21 november på sig att lämna in sina finalbidrag.

Det råder sträng sekretess under tävlingsförfarandet, enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) och hela processen sker under noga översyn av Sveriges Arkitekter.

– Vi är glada över att intresset är så stort både bland arkitektbyråer och bland invånarna i Linköping. Vi håller ett högt tempo och många vill vara med att bidra till samhällsbyggnaden i vår kommun. En simhall på Folkungavallen, nära alla linköpingsbor, blir en viktig del för att skapa ett sammanhållet Linköping, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Det är ett viktigt steg i processen som vi nu tar. Parallellt med tävlingen pågår också ett intensivt arbete med förberedelser inför den kommande entreprenadupphandlingen, säger Christian Dahlén, projektchef på Lejonfastigheter.

Den 22 november inleder juryn, bestående av sju erfarna medlemmar, arbetet med att utse det vinnande tävlingsbidraget. Tävlingsjuryn har ett viktigt och intressant uppdrag framför sig med att välja ut en segrare bland de fem kvalificerade arkitektteamen. Samtidigt som juryarbetet pågår visas de fem tävlingsbidragen för allmänheten. Det kommer dock inte att framgå vilka arkitektbyråer som står bakom de olika förslagen.

Projektet drivs i samarbete mellan Lejonfastigheter AB och Kultur- och fritidsförvaltningen samt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Linköpings kommun. Processen kring den nya bad-, sim- och mötesplatsen håller tidsplanen och byggandet börjar hösten 2017 och planeras att vara klart under 2021.

För ytterligare information, välkommen att kontakta: Elias Aguirre (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, elias.aguirre@linkoping.se, 0725-84 73 10, eller Christian Dahlén, projektchef Lejonfastigheter AB, christian.dahlen@lejonfastigheter.se, 013-20 57 48
 

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum