Läkemedelsverket

Fem fakta om förslaget till ny föreskrift

Dela
Läkemedelsverkets förslag till nya föreskrifter om distanshandel vid apotek har väckt en del uppmärksamhet och även genererat vissa missuppfattningar. Här är fem fakta för att förtydliga vad förslaget handlar om.
 1. Läkemedelsverket vill att det ska vara fortsatt möjligt att få läkemedel hemlevererade
  Först och främst: det ska fortsatt vara möjligt att få läkemedel hemlevererade. Jämfört med dagens regelverk för hemleveranser innebär det nya förslaget större krav på patientsäkra leveranser. Exempelvis föreslår Läkemedelsverket att patientsäkerheten ska säkerställas genom krav på identitetskontroll vid leverans av receptbelagda läkemedel. Läkemedelsverket föreslår även att receptfria läkemedel inte ska få lämnas gripbara för obehöriga vilket i praktiken innebär att de exempelvis inte längre skulle kunna lämnas ovan på brevlådan eller hängas på dörren om de inte ryms i brevlådan.

 2. Förslaget värnar patientsäkerheten
  Syftet med förslaget är att öka förutsättningarna för att alla ska få sina läkemedel på ett säkert sätt. Legitimeringen skyddar inte bara dig som behöver läkemedlet, det minskar också risken att någon annan felaktigt får ditt läkemedel.

 3. Krav på legitimering vid mottagande är inte unikt för läkemedel
  Redan idag finns det potenta varor som levereras hem som av olika anledningar kräver identifiering vid leverans, av alkohol men även både nikotinläkemedel och narkotikaklassade läkemedel. Detta för att garantera mottagarens och omgivningens säkerhet.

 4. Säker leverans är apotekets ansvar
  Förslaget ställer samma krav på nätapotek som på nuvarande krav på fysiska apotek. Det måste vara lika säkert för dig att få dina läkemedel hemlevererade som när du hämtar ut dem på ett fysiskt apotek. Läkemedel är potenta varor och därför ansvarar apoteket för att rätt läkemedel expedieras till rätt patient. Det kräver en omsorgsfull utformning av distributionstjänsten som tar hänsyn till mottagarens säkerhet både vad gäller överlämnandet och att läkemedlet hanteras korrekt så att inte kvaliteten påverkas.

 5. Läkemedelsverket bearbetar synpunkter
  Förslaget till föreskrift har skickats på remiss. Läkemedelsverket går igenom det 30-tal remissvar som inkommit från andra myndigheter, företag och organisationer. Dessa remissvar analyseras nu av Läkemedelsverket och synpunkterna som har lämnats kommer att bedömas och vägas mot det uppdrag vi har – att värna folkhälsan och patientsekretessen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum