Umeå kommun

Fem föreningar tilldelas Miljöskjutsen 2022

Dela

Umeå kommun delar för sjätte året ut Miljöskjutsen, som är ett bidrag till ideella föreningar där syftet är att stödja projekt och insatser som bidrar till hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. 2022 är det fem föreningar som tilldelas en miljöskjuts.

– Den samhällsomställning som vi behöver genomföra kopplat till klimatförändringarna är något som vi måste göra tillsammans. Där spelar föreningslivet en viktig roll. Miljöskjutsen är ett sätt för kommunstyrelsen uppmuntra föreningar att utveckla och bedriva aktiviteter som underlättar att leva hållbart, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Ideella föreningar i Umeå har sedan 2017 kunnat söka stödet Miljöskjutsen, som för 2022 maximalt uppgår till 20 022 kronor per förening. Miljöskjutsarna är ett initiativ inom ramen för Hållbart Umeå och administreras genom Föreningsbyrån. Bredden på miljö- och hållbarhetsprojekten som föreningarna får stöd för att genomföra är stor, men de är alla konkreta och handlingsinriktade.

För att tilldelas en miljöskjuts måste projekt- eller arrangemangsidéerna knyta an till ett eller flera av Umeås lokala miljömål, de 17 globala målen, eller de 16 nationella miljömålen. Projekt- eller arrangemangsidéerna behöver helt eller delvis genomföras i Umeå kommun.

Dessa föreningar tilldelas Miljöskjutsen 2022:

  • Naturskyddsföreningen i Umeå får en miljöskjuts för sitt projekt med att främja biologisk mångfald och samverkan där vi bor, och bidrar till dialog och lärande om odling och invasiva arter.
  • Kultur & Människa får en miljöskjuts för sitt projekt om det postfossila biosfärsområdet med biologisk mångfald, och bidrar till kunskapsspridning om klimatförändringar och biosfärområdet.
  • Konstfrämjandet Västerbotten tilldelas en miljöskjuts för projektet ”Älven”. Med utgångspunkt i Umeälven ämnar projektet lyfta några av samtidens viktiga frågor såsom miljö och hållbarhet, och är kunskapshöjande och medvetandegörande kring den natur och kulturvärden som finns kring Umeå.
  • Ersboda SK får en miljöskjuts för ”Ortens grönsaker”, ett projekt som bidrar till inkludering, dialog och lärande om lokal odling.
  • KFUM Umeå får en miljöskjuts för sitt projekt ”Energiomställning Klutrike matsalen 2022”. Projektet bidrar till att minska energianvändning och miljöpåverkan.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Katharina Radloff
Miljöstrateg
Umeå kommun
090-16 14 26
katharina.radloff@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum