Luleå stift, Svenska kyrkan

Fem kandidater i biskopsvalet

Dela

Den 17 oktober blev det klart att fem personer kandiderar till biskopsvalet i Luleå stift. Samtliga är idag verksamma med olika uppdrag inom Svenska kyrkan.

Processen att välja ny biskop i Luleå stift är nu igång. I dag, den 17 oktober, ägde nomineringsvalet rum på Kulturens hus i Luleå. Större delen av de 614 röstberättigade diakonerna, prästerna, elektorerna och förtroendevalda samlades för att lyssna till pläderingar och slutligen rösta på de personer som nominerades under dagen.

Kandidater i biskopsvalet

Nästa steg är att Ansvarsnämnden för biskopar gör en behörighetsprövning av de följande X kandidater som fick mer än 5 procent av rösterna i nomineringsvalet och som förväntas gå vidare i processen.

Åsa Nyström 236 röster (43,704 procent)

Anders Göranzon 107 röster (19,815 procent)

Leif Nordenstorm 54 röster (10,000 procent)

Gunnar Sjöberg 38 röster (7,037 procent)

Kenneth Nordgren 31 röster (5,741 procent)

Övriga
Anders Gustafsson 21 röster (3,889 procent)
Kimmo Sulila 17 röster (3,148 procent)
Hans Johansson 11 röster (2,037 procent)
Annica Anderbrant 8 röster (1,481 procent)
Eva-Lotta Grantén 4 röster (0,741 procent)
Peter Lindvall 1 röst (0,185 procent)
Ogiltiga/blanka:12 (2,222 procent)

Utfrågning och presentationer

Biskopskandidaterna kommer presenteras på Luleå stifts webbplats. Den 7 november äger också en biskopshearing rum på Kulturens hus i Luleå. Varje kandidat kommer då att intervjuas under 30 minuter. Biskopshearingen är öppen och kommer att livesändas på Luleå stifts webbplats.

Fakta

Biskopens uppgift är att vara andlig ledare i det regionala stiftet, med särskilt ansvar för diakoner och präster inom stiftet. Biskopen är ordförande i domkapitlet och i stiftsstyrelsen. Biskopen gör regelbundna besök, så kallade biskopsvisitationer, i församlingarna tillsammans med medarbetare från stiftskansliet. En biskop har också enskilda samtal, ofta av rådgivande karaktär, och är den som företräder stiftet och Svenska kyrkan i samhällslivet. Ordet "biskop" kommer från grekiskan och betyder tillsyningsman. Hans Stiglund har varit biskop sedan år 2002.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum