Uppsala stift

Fem kandiderar till biskop i Uppsala stift

Dela

Karin Johannesson, Karin Sarja, Carin Åblad-Lundström, Sven Hillert och Lars Åstrand är kandidater enligt det preliminära resultatet vid torsdagens nomineringsval.

För att bli kandidat krävs minst 5 procent eller 24 röster och de fördelades på:

  • Karin Johannesson, 132 röster
  • Karin Sarja, 116 röster
  • Carin Åblad-Lundström, 50 röster
  • Sven Hillert, 50 röster
  • Lars Åstrand, 41 röster

Totalt avgavs 469 röster och de som röstade är präster och diakoner i Uppsala stift samt lika många elektorer som har utsetts i stiftets församlingar.

Kandidaterna ska nu enligt gällande ordning prövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd och sedan äger biskopsvalet rum den 16 oktober, då i de tio valområden som finns i Uppsala stift. Om någon kandidat då får mer än 50 procent av rösterna blir hon eller han biskop, annars blir det en andra valomgång med de två kandidater som får flest röster i första omgången.

Inför valet kommer kandidaterna att leda var sin mässa i Uppsala domkyrka samt medverka i en hearing i Gottsunda kyrka i Uppsala, den 9 oktober från klockan 10.00. Kandidaterna kommer att presenteras på Uppsala stifts hemsida, www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/biskopsval-2018 Där finns även angivet när respektive kandidat leder mässan i domkyrkan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum