Uppsala kommun

Fem miljoner mer till föreningarna nästa år

Dela

Uppsala kommun ökar bidraget till idrotts- och fritidsföreningar med fem miljoner till nästa år. Ett av syftena är att motverka utanförskap och bidra till ökad trygghet genom att lägga mer resurser på föreningsaktiviteter. Det blir också ändringar för elitidrotten.

Foto: Cultura
Foto: Cultura

Idrott- och fritidsnämndens budget för föreningsbidrag ökar med 5 miljoner kronor för 2022. Ungefär 1,1 miljoner kronor av extrapengarna kommer att gå till de helt nya bidragen Hållbarhetsbidrag (CSR) och Gratis sommarlovsbidrag.

Hållbarhetsbidrag kan sökas av föreningar som tar ett övergripande socialt samhällsansvar utanför ordinarie verksamhet, med till exempel uppsökande arbete och kostnadsfria aktiviteter riktade mot socioekonomiskt svagare områden.  

Gratis sommarlovsbidrag ska ges till föreningar som arrangerar sommarläger för barn i åldern 7-12 år med särskild inriktning på grupper som står längst ifrån föreningsverksamhet. Syftet är att få till ett aktivt sommarlov för fler unga.

– Fler barn och unga behöver hitta till idrotten. Därför satsar Mittenstyret på ökade föreningsbidrag och gör särskilda insatser för att nå de som idag står långt ifrån idrott- och föreningsverksamhet. Det behövs verksamheter som är kostnadsfria, uppsökande och under andra tider än ordinarie föreningsverksamhet vanligen bedrivs, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Drift- och sammankomstbidrag

Ungefär 1,9 av de extra miljonerna kommer att gå till en utökad budget för sammankomstbidrag, vilket ges till bidragserättigade föreningar. Som bidragsberättigad sammankomst räknas tillfällen där minst tre medlemmar deltar och där sammankomsten pågår i minst 60 minuter.

Budgeten för driftbidrag kommer att höjas med två miljoner. Driftbidrag kan sökas av föreningar som äger anläggningar eller har långsiktiga hyreskontrakt, för anläggningarnas driftkostnader.

– Det är viktigt att föreningar kan hålla så låga kostnader som möjligt för barn och unga så att alla som vill delta har råd. Ett steg för att uppnå det är de nya bidragen, tillsammans med de ökade verksamhetsbidragen, säger Ewa Wennmark, fritidsstrateg på Uppsala kommun.

Ändringar för elitidrotten

Även kriterierna för stöd till elitidrott ändras. Jämställdhetsbidraget som ska jämna ut skillnaden i resurser mellan elitidrottande män och kvinnor har bland annat reviderats så att föreningar ges möjlighet till bidrag för rekrytering av kvinnliga ledare.

Elitidrottsstipendiet tar även bort det tidigare kravet att tillhöra en bidragsberättigad förening och lutar sig istället på att den sökandes förening ska tillhöra Riksidrottsförbundet. Uppsalaidrottare som inte kan utföra sin idrott i Uppsala kommer också att godkännas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Cultura
Foto: Cultura
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer24.11.2021 14:01:59 CET | Pressmeddelande

Idag har kommunstyrelsen fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Imorgon, den 25:e november är den av FN utsedda internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. En dag då människor världen över engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet genom att lysa upp kända byggnader i orange, något som också kommer ske i Uppsala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum