Trafikverket

Fem nya trafiksäkerhetskameror på väg 70 Mora– Oxberg ska rädda liv

Dela

Nu sätter Trafikverket upp fem nya trafiksäkerhetskameror längs riksväg 70 mellan Mora och Oxberg i Mora kommun. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken.

Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket.

103 trafiksäkerhetskameror i drift i Dalarnas län
De fem nya trafiksäkerhetskamerorna sätts upp under de två första veckorna i december längs väg 70 Mora–Oxberg på följande platser:

  • Frostkitten, norrgående
  • Frostkitten, södergående
  • Björka fäbod, norrgående
  • Spjutmodammen, södergående
  • Garberg, södergående.

När kamerorna är på plats finns det 103 kameror i drift i Dalarnas län.

Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheten på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. 

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • De nuvarande kamerorna (1 600 kameror, år 2017) räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Kamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Kontakter

Gabriella Gulliksson, utredare trafiksäkerhet, Trafikverket 010-123 61 98
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum