Transportstyrelsen

Fem personer omkom inom allmänflyget 2020

Dela

Under 2020 omkom fem personer i olyckor med svenska privatflygplan inom allmänflyget. Ingen person har omkommit inom den kommersiella luftfarten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2020.

Inom det kommersiella passagerarflyget omkom ingen person under 2020, men inom allmänflyget omkom fem personer. En flygolycka där två personer omkom skedde med ett ultralätt flygplan utanför Borås. Två personer omkom vid flygning med ett ultralätt flygplan utanför Arvika. En person omkom i en olycka med ett mindre flygplan som kraschlandade i en sjö utanför Sundsvall.

Fyra personer skadades allvarligt under 2020, alla i olyckor med skärmflyg.

– Flygsäkerheten i Sverige är generellt hög, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen. Utmaningen vi ser är att lyfta säkerheten inom allmänflyget till en ännu högre nivå.

Transportstyrelsen arbetar med proaktiva åtgärder för att stärka flyginstruktörernas roll inom verksamheten med ultralätta luftfartyg. Vi deltar även på klubb- och regionmöten för att påverka utövarnas attityder både till risker och flygsäkerhetsbestämmelser.

Transportstyrelsen är angelägna om att upprätthålla den goda dialog som myndigheten har med flygbranschens aktörer såsom flygbolag, infrastrukturhållare, tillverkningsorganisationer, utbildningsorganisationer och intresseorganisationer inom sportflyget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum