Transportstyrelsen

Fem personer omkom inom allmänflyget 2020

Dela

Under 2020 omkom fem personer i olyckor med svenska privatflygplan inom allmänflyget. Ingen person har omkommit inom den kommersiella luftfarten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2020.

Inom det kommersiella passagerarflyget omkom ingen person under 2020, men inom allmänflyget omkom fem personer. En flygolycka där två personer omkom skedde med ett ultralätt flygplan utanför Borås. Två personer omkom vid flygning med ett ultralätt flygplan utanför Arvika. En person omkom i en olycka med ett mindre flygplan som kraschlandade i en sjö utanför Sundsvall.

Fyra personer skadades allvarligt under 2020, alla i olyckor med skärmflyg.

– Flygsäkerheten i Sverige är generellt hög, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen. Utmaningen vi ser är att lyfta säkerheten inom allmänflyget till en ännu högre nivå.

Transportstyrelsen arbetar med proaktiva åtgärder för att stärka flyginstruktörernas roll inom verksamheten med ultralätta luftfartyg. Vi deltar även på klubb- och regionmöten för att påverka utövarnas attityder både till risker och flygsäkerhetsbestämmelser.

Transportstyrelsen är angelägna om att upprätthålla den goda dialog som myndigheten har med flygbranschens aktörer såsom flygbolag, infrastrukturhållare, tillverkningsorganisationer, utbildningsorganisationer och intresseorganisationer inom sportflyget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsens har kartlagt besiktning i glesbygd15.1.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

De allra flesta fordonsägare i Sverige har i dag en kortare väg till närmaste besiktningsstation än innan besiktningsmarknaden omreglerades 2010. Men de 9 600 bilägare i sju orter i norra Sverige som tidigare haft tillgång till mobila stationer får nu längre avstånd till närmaste station. Transportstyrelsen bedömer dock att företagen på besiktningsmarknaden kan komma att hitta lösningar även i glesbygd.

Nu gäller nya drönarregler i Sverige4.1.2021 10:00:00 CETPressmeddelande

Den 1 januari fick alla medlemsländer i EU nya regler för drönare. Från och med idag har svenskarna möjlighet att registrera sig som operatör och skaffa drönarkort. Den som vill flyga med drönare i EU ska ha genomgått alla krav senast den 10 januari. Det tar ca 5–10 min att registrera sig som operatör och 30–40 minuter att genomföra provet för drönarkort. Registrering kostar 50 kr per år och drönarkortet kostar 130 kr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum