Spanska Turistbyrån

Fem spanska mattraditioner för att fira Jul

Dela

Juletid i Spanien förknippas med många matseder och traditioner. Restauranger och saluhallar erbjuder ett stort utbud av diverse delikatesser. Här presenterar vi fem mattraditioner för en riktig spansk jul.

Rostade kastanjer.

En papelón är en pappersstrut fylld med nyrostade kastanjer. Så här års finns det många grillstånd där det rostas och säljs kastanjer och folk gillar att köpa en papelón för smakens skull och för att hålla värmen. Lukten från kastanjer och sötpotatis sprider sig varmt och gemytligt över gator och torg.

Julmiddagar.

I Spanien brukar julmiddagar börja med lite tapas. Serranoskinka, olika ostar, havskonserver och skaldjur hör till de mest klassiska rätterna. Efter tapasen serveras förrätten som ofta är en soppa. Puchero i Andalusien, escudella i Katalonien, vitlökssoppa i Kastiljen-La Mancha, öringsoppa i Kastiljen-León och mandelkräm på Balearerna, bland andra.

Huvudrätten är ofta en kött- eller fiskrätt: lammstek, spädgrisstek och kalvstek (helst tillrädda i vedugn). Serveras det fisk är det ofta fläckpagell och havsaborre som står på menyn.

Julgodis.

När huvudrätten är avklarad och man har fört bort tallrikarna fylls borden med sötsaker för att ackompanjera långa och livliga samtal. Varje region har sina egna specialliteter men turrón, mazapán (marsipanbakelse) och mantecados (mördegskakor) är självklara i de flesta hem. På trettondagen äter enligt traditionen roscón de reyes. Inuti bakelsen finns en liten leksagsfigur inbakad och den som får den får extra god tur det kommande året. I Spanien får barnen julklapparna på trettondagen då Reyes Magos (de tre visemännen) kommer med gåvor. 

Skål med cava.

Det typiska mousserande vita vinet cava är juldrycken framför alla andra i Spanien. Ingen julafton, julmiddag och framför allt ingen nyårsafton utan cava! När man skålar säger man salud! eller chinchín! men just på nyårsafton ska man säga Feliz Ano Nuevo!

Lyckans 12 druvor.

När klockan slår tolv på nyårsafton äter man 12 druvor precis när klockan börjar slå de tolv slagen. Hinner man äta alla tolv druvor innan det tolfte slaget får man garanterat god tur under det nya året. Om man inte vill sitta hemma framför tv:n har alla städer någon centralt belägen plats där folk samlas för att välkommna det nya året. Mest typiskt är att fira vid Madrids Puerta del Sol. Därifrån sänds även stora tv-sändningar så att hela landet kan följa medräkningen när klockan börjar slå, vilket är mycket uppskattat!

Feliz Navidad och Feliz Año Nuevo!

Läs bestämmelser för att resa tryggt på travelsafe.spain.info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum