Fest när romska språk börjar talas i kyrkan

Dela

– Det ger en djupare dimension åt våra gudstjänster att de finns på olika språk. Romerna är en självklar del av Svenska kyrkan och hela kristenheten, säger biskop Mikael Mogren inför att den romska översättningen av kyrkans gudstjänsttexter tas i bruk i stiftet.

På söndag, den 22 augusti, uppmärksammar Västerås stift att det nu går att fira gudstjänst på fyra romska dialekter: resande romani, kelderash, lovari och kale. Högtiden hålls i Västerås domkyrka kl. 18:00 och inleds med öppet hus i biskopens trädgård från kl 17:00. Bland de medverkande finns bland andra biskop Mikael Mogren och musiker Hasse Taikon. 

– Vi är alla Guds barn. Det är underbart att få höra på sitt eget språk, säger Hasse Taikon om översättningen av kyrkohandboken.

Romska är ett av fem nationella minoritetsspråk i Sverige. Kyrkohandbok för Svenska kyrkan finns sedan tidigare på finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

– När barn döps och närstående begravs behöver vi kunna uttrycka oss på hjärtats språk, det språk som ligger oss närmast, säger biskop Mikael Mogren inför firandet.

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan på romska (pdf) 

Översättningarna omfattar ett urval ur kyrkohandboken.

Mer information och kontakt

Unni Wiig-Sandberg, stiftsadjunkt gudstjänstutveckling
unni.wiig-sandberg@svenskakyrkan.se
Tfn: 076-940 85 29

Hasse Taikon
Tfn: 073-892 01 12

Johanna Olofsson, pressekreterare
johanna.k.olofsson@svenskakyrkan.se
Tfn: 076-940 85 13

Bilder

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum