Region Jönköpings län

Festival för bättre vård firar 20 år

Dela
Den 28 februari – 2 mars 2023 hålls den internationella kliniska Mikrosystemfestivalen som arrangeras av Region Jönköpings län.

Festivalen är ett nätverksforum som vänder sig till ledare, chefer, förbättringscoacher och andra som arbetar med kvalitetsfrågor inom hälso- och sjukvård. Ett viktigt syfte är att ta vara på de framgångar som sker inom forskning och utveckling, samt att skapa en öppen mötesplats där engagerade medarbetare inom svensk och internationell hälso- och sjukvård kan träffas och utbyta erfarenheter.

Årets tema: Resonance

Festivalen anordnas av Region Jönköpings läns utvecklingsenhet, Qulturum.
I år är det den tjugonde gången festivalen hålls och temat Resonance (svenska: Resonans) syftar till att lyfta fram hur goda erfarenheter har utbytts genom åren som i sin tur skapat nya idéer – likt de vibrationer som skapas och sprids mellan strängar på ett instrument.

Festivalen är grund för internationellt nätverkande och i år kommer 12 nationer att vara representerade. Region Jönköpings läns utvecklingsdirektör Peter Häyhänen utlovar ett fantastiskt program med många spännande föredrag och intressanta föredragshållare.

– Under festivalen presenteras flera projekt och angreppssätt kring personcentrerad vård i termer av partnerskap, patientberättelser och teamarbete. För att åstadkomma nya arbetssätt och hållbart kunna möta morgondagen idag krävs inte bara nya modeller och verktyg utan också nya tankesätt och infallsvinklar så att vi kan se saker ur helt nya perspektiv.

Steven Barnett - The silent conductor

Årets keynote-föreläsare är valda med temat Resonans och musik i fokus. Från Sydafrika deltar Steven Barnett – The Silent Conductor. Föreställ dig en dirigent som inte säger någonting, men ändå talar mycket om ledarskap, kommunikation, samarbete och synergi. The Silent Conductor är världens främsta motiverande icke-talare. Med bara enkla slagverksinstrument, gränslös energi och fysisk humor – och utan att yttra ett ord – tar Silent Conductor en publik bestående av otränade, orepeterade individer och förvandlar dem till en orkester som gör musik i fantastisk harmoni.

Geir Olve Skeie, neurolog från Haukeland Universitetssjukhus i Bergen, Norge, föreläser om sin forskning och vad musik gör med hjärnan. Om "musikerns hjärna” och om hur man kan använda musikens förmåga att förändra hjärnan till gagn för patienter med olika neurologiska tillstånd.

På Festivalen delar också flertalet erfarna föreläsare med sig av sin erfarenhet till alla som vill lära sig mer om att identifiera de specifika omständigheter, utmaningar, men också möjligheter som patienter, familjer och hälso- och sjukvårdens medarbetare har att förbättra vården.

Mikrosystem – teamet nära patienten

Med mikrosystem menas små grupper av medarbetare och patienter som arbetar med ständiga förbättringar av vården, för att öka värdet för patienten. Skillnaden jämfört med en arbetsgrupp eller team är just patientens delaktighet. Under dagarna beskrivs grundtankarna med mikrosystem och hur de kan förbättra hälso- och sjukvården. Det ges också flera goda exempel på hur mikrosystem fungerar i vardagen.

Unikt lärande för förbättrad tillgänglighet

– Festivalen ger besökarna unika möjligheter att lära av andra och framförallt få nya perspektiv på det man själv gör i vardagsarbetet. Kunskap om mikrosystem har visat sig vara en nyckel till bland annat förbättrad tillgänglighet och ökad arbetstrivsel. Det har också satt fokus på det lokala ledarskapet nära patienten, säger Agata Rukat och Rebecka Berger, projektledare för årets Mikrosystemfestival.

Medierna är välkomna

Medierna är välkomna att vara med under hela eller delar av festivalen. Alla föreläsningar är på engelska.

Tider: Tisdag den 28 februari klockan 9.00–17.00, onsdag 1 mars klockan 8.30–16.45
Plats: Qulturum, Hus B4, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping
Karta och vägbeskrivning: Hitta till Qulturum-huset

Kontakt:

Peter Häyhänen, utvecklingsdirektör
072-561 14 72
peter.hayhanen@rjl.se

Agata Rukat, projektledare
072-563 72 80
agata.rukat@rjl.se

Rebecka Berger, projektledare
072-242 94 72
rebecka.berger@rjl.se

Program och mer information:

Mikrosystemfestivalens webbplats: The Microsystem Festival

 

Kontakter

Bilder

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Utbildningar och arbeten – vad väljer länets unga?9.5.2023 14:24:18 CEST | Pressinbjudan

Vad styr ungdomars val av gymnasieprogram och hur tänker de kring arbetsliv och fortsatta studier? På uppdrag av Region Jönköpings län har Ungdomsbarometern sammanställt en rapport baserad på Sveriges största ungdomsstudie, och kompletterande fokusintervjuer med gymnasieelever från Jönköpings län. Rapporten presenteras vid ett lunchseminarium onsdag den 10 maj på Tekniska högskolan, Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum