Stockholms stad

Festligt och högtidligt när Stockholm välkomnar nya medborgare

Dela

På nationaldagen den 6 juni välkomnar alla kommuner nya svenska medborgare. I Stockholm bjuder vi in till ett högtidlig firande med tal, sång och musik i Stadshuset.

Alla som blivit svenska medborgare under 2017 (ca 6 300) och är mantalsskrivna i Stockholms stad har bjudits in till medborgarskapsceremonin i Stadshuset på Sveriges nationaldag den 6 juni. Ceremonin, som har kommit att bli en uppskattad tradition i Stockholm, hålls nu för 28 året i rad.

Under dagen har två högtidliga ceremonier i Blå Hallen med totalt ca 2 400 personer (medföljande gäster inräknade) genomförts. Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach och finansborgarrådet Karin Wanngård har hållit tal och Helen Sjöholm, Martin Östergren (piano) och Marinens musikkår har bjudit på sång och musik. Efter ceremonin har alla fikat tillsamman på kaffe, saft och bulle i Gyllene salen.

Här några röster från nya medborgare som var med på ceremonin:

https://www.facebook.com/sthlmsstad/videos/1617938191656175/

För mer information: Ia Johansson, kommunikationsenheten, stadsledningskontoret.
Tel 08-508 29 365, ia.johansson@stockholm.se

Fakta om medborgarskapsceremonin
Sedan april 2015 är varje kommun enligt lag skyldig att årligen anordna en ceremoni för att högtidlighålla nya medborgarskap.

Medborgarskapsceremonier ska förmedla medborgarskapets betydelse: ”Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige. Medborgarskapet representerar det formella medlemskapet i det svenska samhället och är en grund för folkstyrelsen. ( 1 § SFS 2014:481)

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum