Stockholms stad

Festligt och högtidligt när Stockholm välkomnar nya medborgare

Dela

På Sveriges nationaldag välkomnar alla kommuner sina nya svenska medborgare. Stockholms stad bjuder in till ett minnesvärt firande med tal, sång och musik i Stadshuset.

Alla som blivit svenska medborgare under 2018 och är mantalsskrivna i Stockholms stad har bjudits in till en medborgarskapsceremoni i Stadshuset på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Vi hälsar de nya stockholmarna välkomna med tal av kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Det bli sång och musik, med bland annat Richard Söderberg och Marinens musikkår. Efter ceremonin i Blå Hallen bjuds alla på fika i Gyllene salen. Firandet har blivit en mycket uppskattad tradition i Stockholm och hålls för 29:e året i rad. I år genomför vi ceremonin vid två tillfällen under eftermiddagen - med totalt ca 2 400 personer (medföljande gäster inräknade).

Tid och plats
Torsdagen den 6 juni, klockan 12.00 och 15.00 i Blå Hallen, Stockholms stadshus

Anmälan
Medborgarskapsceremonin är för särskilt inbjudna. Vill du som journalist närvara under någon av ceremonierna och träffa nya svenskar och stadens representanter, är du varmt välkommen! Anmäl dig till:

Ia Johansson, kommunikationsenheten, stadsledningskontoret.
Telefon: 08-508 29 365
E-post: ia.johansson@stockholm.se

Fakta om medborgarskapsceremonin
Sedan april 2015 är varje kommun enligt lag skyldig att årligen anordna en ceremoni för att högtidlighålla nya medborgarskap. I Stockholm blev ca 5 750 personer nya medborgare under 2018. Medborgarskapsceremonier ska förmedla medborgarskapets betydelse: ”Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige. Medborgarskapet representerar det formella medlemskapet i det svenska samhället och är en grund för folkstyrelsen.” ( 1 § SFS 2014:481)

Nyckelord

Kontakter

Ia Johansson, kommunikationsenheten, stadsledningskontoret.
Telefon: 08-508 29 365
E-post: ia.johansson@stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum