Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Fick nobelpris för gensax – nu inviger Jennifer Doudna Vetenskapsfestivalen Göteborg

Dela

När Vetenskapsfestivalen i Göteborg invigs för 25:e gången den 14 april, är det med den världsledande forskaren professor Jennifer Doudna som talare. Doudna tilldelades nobelpriset i kemi 2020, tillsammans med Emmanuelle Charpentier, för gensaxen CRISPR/Cas9, ett gentekniskt verktyg som är och kommer att vara revolutionerande för mänskligheten.

Jennifer Doudna. Foto: Stephen McNally/UC Berkeley.
Jennifer Doudna. Foto: Stephen McNally/UC Berkeley.

 Det här är en riktig drömbokning för oss. Vi är väldigt glada att tack vare Stenastiftelsen kunna välkomna en av väldens mest spännande forskare i vårt program säger Jennie Turner, verksamhetsledare på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Invigningen blir ett samtal om forskning, vägen till upptäckten och framtiden. 2021 års tema för Internationella Vetenskapsfestivalen är Level up och handlar om människans strävan att alltid ta sig framåt, utvecklas och ta sig till nästa nivå. I linje med detta kommer Jennifer Doudna, på länk från USA, berätta om nästa nivå för mänskligheten, Level up for humanity.

 Det är ett fascinerande ämne som passar perfekt in i vårt tema Level up. Doudnas forskning spänner över många fält och ger också upphov till många frågor om framtiden som vad nästa nivå är. För oss i Vetenskapsfestivalen är mötet viktigt och även våra besökare kommer kunna ställa sina frågor till Jennifer Doudna, säger Jennie Turner, verksamhetsledare på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Jennifer Doudnas omdanande forskning och upptäckter av gensaxen CRISPR/Cas9 är forskning som får konsekvenser inom flertalet ämnen, inte minst livsvetenskaperna. Gensaxen kan användas för att förebygga genetiska sjukdomar, bota vissa typer av cancer och stoppa HIV. Men att klippa och klistra i våra gener innebär dessutom att man kan tillföra nya ärftliga egenskaper hos människan. En möjlighet som leder till oerhörda och kanske oöverskådliga etiska och filosofiska utmaningar. Hur såg vägen fram till upptäckten ut? Kunde de ana vilken kraft och makt upptäckten kan föra med sig? På vilket sätt kan forskningen rädda liv och kanske också förstöra liv? Vad står på spel?

Invigningen med Jennifer Doudna möjliggörs med hjälp av en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

 Vi är mycket glada över att på nytt få stödja invigningen av Vetenskapsfestivalen. Att väcka nyfikenheten för vetenskap och forskning är något som ligger oss varmt om hjärtat och vi hoppas att årets invigning kommer att göra just det. Årets talare är en verklig pionjär inom ett mycket spännande område,” säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Om årets Vetenskapsfestival

Den 12–18 april hålls Internationella Vetenskapsfestivalen för 25:e gången och hela festivalen är digital. Årets tema Level up handlar om människans strävan att alltid ta sig framåt, utvecklas och ta sig till nästa nivå. Men vad är nästa nivå? Med nyfikenheten som drivkraft letar vi oss vidare och letar efter erfarenheter som vidgar våra vyer. Men hur påverkar vi framtiden? Lever morgondagens civilisation i harmoni med planeten och alla dess levande ting? Kan det traditionella biologiska medvetandet ersättas med ett artificiellt sådant? På Vetenskapsfestivalen belyser vi människans ständiga rörelse att ta sig vidare och jordens svar på vår nyfikenhet.

Några höjdpunkter ur årets program:

  • Space Saturday, Physics at the end of the universe with Katerine Mack, AKA "AstroKatie" and Lewis Dartnell Origins
  • Digital Tsunami med Katarina Gospic
  • AI, Democracy and Human Flourishing med bland andra Andrew Briggs, professor in nanomaterials
  • Från dystopi till utopi med vetenskapsjournalist Torill Kornfelt
  • Filosofika om framsteg
  • Skolcupen i E-sport
  • Game Jam
  • Pandemier igår, idag och imorgon med vetenskapsjournalist Amina Manzoor
  • Kan vi förutsäga framtiden? Korta föreläsningar om exempelvis riksdagsval, pandemi och polarisar till, börskurvor, framtidens chefer och vad vi ska äta.
  • Quizadillas populärkulturellt quiz med speltema

Läs mer om årets program!

Läs mer om årets Skolprogram som hålls den 12–16 april med över 100 aktivitetstillfällen för förskola och grundskola och kapacitet att ta emot närmare 60 000 elever och lärare.

Om Vetenskapsfestivalen
Med omkring 60 000 besök är den Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang, och Sveriges största kunskapsfest. Sedan 1997 har Vetenskapsfestivalen varit en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Varje år arrangeras tre program, ett för skola, ett för branschen och ett för allmänheten som är öppet och gratis för alla. http://vetenskapsfestivalen.se/hem/

Vetenskapsfestivalen är en hållbar festival och arbetar med miljö-, sociala- och ekonomiska frågor.

Huvudmän: Vetenskapsrådet, Riksbankens Jubileumsfond, Västra Götalandsregionen, Chalmers, Göteborgs Universitet, Näringslivsgruppen Göteborg & Co och Göteborgs Stad Utbildningsförvaltningen.

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Bilder

Jennifer Doudna. Foto: Stephen McNally/UC Berkeley.
Jennifer Doudna. Foto: Stephen McNally/UC Berkeley.
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Dansare, bildkonstnär, musiker och skulptör - de tolkar regn i Artists in Residence i Göteborg13.4.2021 07:57:26 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka konstnärer som kommer att tolka regn i det konstnärliga utbytet mellan 400-åringarna Borås, Piteå, Luleå och Göteborg. Det blir bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås, dansaren Jenny Schinkler, Luleå och musikern Johan Björklund, Göteborg. AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum