Film i Väst

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv

Dela

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Räkna med en späckad höst på svensk bio. Inte mindre än 17 av Film i Västs samproduktioner har premiär under hösten/vintern 2018. Av dem är tre dokumentärer. Till det kommer säsong två av de populära SVT-dramaserierna Springfloden och Vår tid är nu.

Filmer markerade med * är inspelade i Västra Götaland.

 • 24 augusti: Videomannen* av Kristian A. Söderström, med Stefan Sauk, Morgan Alling och Lena Nilsson
 • 31 augusti: Gräns* av Ali Abbasi, med Eva Melander i huvudrollen. Vann Un Certain Regard i Cannes.
 • 14 september: Unga Astrid* av Pernille Fischer Christensen, visad i Berlins filmfestival, med Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie
 • 14 september: Kärlek & vilja* av Marcus Carlsson
 • 16 september: Springfloden*, andra säsongen, regi: Niklas Ohlson, Mattias Olsson, Pontus Klänge, med Kjell Bergqvist, Julia Ragnarsson.
 • 21 september: Flotten* av Marcus Lindeen
 • 28 september: Mannen som lekte med elden av Henrik Georgsson
 • 1 oktober: Vår tid är nu* säsong 2 av Harald Hamrell och Ulf Kvensler med Hanna Stiernstedt, Susanne Reuter, Charlie Gustafsson
 • 19 oktober: Lyrro – ut & invandrarna* av Peter Dalle med Henrik Dorsin, Björn Gustafsson, Susanne Reuter, Nour El-Rafai
 • 19 oktober: Rekonstruktion Utøya av Carl Javér 
 • 26 oktober: Halvdan Viking* av Gustaf Åkerblom Peter Haber, Vilgot Hedtjärn, Ellinea Simbalis
 • 2 november: Holiday av Isabella Eklöf tävlade i Sundance filmfestival
 • November: In i dimman* av Anders Hazelius med Anastasios Soulis, Anton Lundqvist
 • 23 november: X&Y* av Anna Odell med Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Anna Odell, Vera Vitali
 • 30 november: Sune vs. Sune* av Jon Holmberg – tredje generationen Sune får premiär
 • 7 december: The Wife av Björn Runge med Christian Slater, Glenn Close, Max Irons, Elizabeth McGovern
 • 21 december: Bamse och dunderklockan av Christian Ryltenius – den tredje moderna Bamsefilmen
 • 21 december: Britt-Marie var här* av Tuva Novotny med Pernilla August, Vera Vitali, Malin Levanon, Peter Haber
 • Vintern 2018/19: Lyckligare kan ingen vara* av Staffan Lindberg medDavid Hellenius, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Sanna Sundqvist

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum