Film i Väst

Film i Väst Analysis släpper unik europeisk rapport om filmens framtid

Dela

I morgon, fredag 11 mars, presenterar Film i Väst Analysis en unik europeisk studie över den offentliga filmfinansieringen i Europa, Public Film Funding at a Crossroads. Studien presenteras vid European Co-production Forum i Bryssel och den streamas live.

Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis, Bild Ola Kjelbye
Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis, Bild Ola Kjelbye

- Under de senaste åren har vi sett en enorm tillväxt av både kapital och produktion inom hela den audiovisuella sektorn. Det är globala, amerikanskägda bolag som ligger bakom en växande del av den nationella eller lokala produktionen av film och dramaserier i stora delar av Europa. Därför måste alla offentliga filmfinansiärer fundera över både sitt erbjudande och sin argumentation för att vara fortsatt relevanta, säger Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis och huvudförfattare till studien.

En slutsats som dras är att offentliga finansiärer måste arbeta på ett smartare sätt mot privata investerare och strömningstjänster. En annan knäckfråga är biografens ställning; vilka filmer ska ha biopremär – och vilka måste hitta andra plattformar? Studien pekar också på att frågor om inkludering och mångfald är viktiga samt att filmvärldens byråkrati måste skäras ner och att beslutsfattandet gå snabbare.

- Vi ser tydligt en utveckling där många aktörer går över från den ”gamla världens” många finansieringskällor och biolansering till den ”nya världen”, som drivs av strömningstjänster som fullfinansierar sina projekt och visar dem direkt för sin prenumererande publik, säger Tomas Eskilsson.

Public Film Funding at a Crossroads baseras på fler än 700 intervjuer med nyckelpersoner inom hela Europas film- och audiovisuella sektor som alla fått reflektera över sina egna roller och hur den offentliga filmfinansieringen ser ut fram till 2030.

Utöver den 190-sidiga boken publiceras separat även särskilda landrapporter från tio europeiska regioner. Parallellt släpps också den brittiske analytikern och journalisten Michel Gubbins rapport Streaming Giants and Public Film Funding.

Avsikten är att Public Film Funding at a Crossroads ska uppdateras i takt med nya händelser. Film i Väst Analytics ska också inleda arbetet på en rapport som skildrar hur den stora omvälvning filmbranschen går igenom också påverkar de nationella och regionala filminstituten och fonderna.

Film i Väst Analysis är en del av Film i Väst som specialiserat sig på omvärldsbevakning, branschanalys och strategisk utveckling inom film och den audiovisuella sektorn.

Fakta:

Kontakt:
Ulrika Grönérus, Kommunikationschef, Film i Väst, 0708-64 37 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis, Bild Ola Kjelbye
Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis, Bild Ola Kjelbye
Ladda ned bild
Rapporten Public Film Funding at a Crossroads
Rapporten Public Film Funding at a Crossroads
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum