Film i Väst

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till nattens Oscar för Bästa internationella film

Dela

- Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg och Zentropa till nattens Oscar för Bästa internationella film. En runda till är en gripande historia med fantastiska skådespelarprestationer. Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått vara med som samproducenter. Särskilt roligt är det att filmen till stora delar har spelats in i Västra Götaland med ett stort västsvenskt filmteam. Det är första året med tre Oscarsnomineringar, varav två för Bästa internationella film. Detta är filmhistoria för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Thomas VInterberg. BIld: Anders Overgaard
Thomas VInterberg. BIld: Anders Overgaard

I år var Film i Västs samproduktioner trefaldigt nominerade till en Oscar. I kategorin Best International Feature Film var Thomas Vinterbergs En runda till och tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin nominerade. Dessutom var Thomas Vinterberg nominerad till Best Director.

- Jag vill rikta ett stort tack till Thomas Vinterberg, skådespelarna, producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing samt Lizette Jonjic och så förstås hela filmteamet. Ni har gjort en strålande insats som nu alla filmälskare världen runt känner till, säger Kristina Börjeson.

Båda filmerna har samproducerats med Film i Väst och har starka kopplingar till Västra Götaland. En runda till är inspelad i Trollhättan och Vänersborg med personal från regionen. The Man Who Sold His Skin har använt regional personal under inspelningen och filmen har postproducerats i regionen (filmens svenska samproducent är Laika Film). 

En runda till är den fjärde filmen av Thomas Vinterberg som Film i Väst samproducerar. Hela tiden med danska Zentropa som producent. Även Jakten nominerades till Best Foreign Language Film år 2013.

Sedan år 2000 har Film i Västs samproduktioner nominerats till 15 Oscar, men bara vunnit en: Susanne Bier som vann Best Foreign Language Film för sin film Hämnden år 2011. Nio nomineringar gäller Bästa internationella film, bland dem Ruben Östlunds The Square, Hannes Holms En man som heter Ove och Nikolaj Arcels A Royal Affair.

KONTAKTUPPGIFTER:

  • Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst, 0765-01 20 66
  • Lizette Jonjic, producent Zentropa Sweden, 0709-17 00 10

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Thomas VInterberg. BIld: Anders Overgaard
Thomas VInterberg. BIld: Anders Overgaard
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst. BIld: GUs Kaage/Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst. BIld: GUs Kaage/Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Stjärntrio i rollerna till filmatiseringen av Bränn alla mina brev28.6.2021 10:00:14 CEST | Pressmeddelande

Den unga trion i rollerna som Karin Stolpe, Sven Stolpe och Olof Lagercrantz kommer att gestaltas av Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh. Regissör är internationellt erkända och prisbelönade Björn Runge, filmen är baserad på Alex Schulmans kritikerrosade och bästsäljande bok med samma namn, manus är skrivet av Veronica Zacco. Filmen kommer att spelas in under hösten 2021 i Västra Götaland och på Sigtunastiftelsen i Stockholm.

Trollhätteinspelad film tävlar om en Guldpalm i Cannes3.6.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Joachim Triers film Världens värsta människa har tagits ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes 6-17 juli. Därmed tävlar den om en Guldpalm. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan och samproducerad av Film i Väst och B-Reel Films. Dessutom har Eskil Vogts De oskyldiga och Valdimar Jóhannssons Lamm tagits ut till sektionen Un Certain Regard i Cannes. Båda är postproducerade i Västra Götaland. De tre filmerna distribueras av Triart.

Trollhätteinspelade Apstjärnan av Linda Hambäck uttagen till Annecy International Animation Festival20.5.2021 19:16:18 CEST | Pressmeddelande

Linda Hambäcks nya film Apstjärnan har valts ut i tävlan till Annecy International Animation Festival, världens främsta animationsfestival. Filmen bygger på Frida Nilssons barnbok och bland röstskådespelarna finns Stellan Skarsgård, Pernilla August, Rebecca Gerstmann och Melinda Kinnaman. Filmen är producerad av LeeFIlm i samproduktion med Film i Väst och till stora delar animerad hos Dockhus Animation i Trollhättan under ledning av Mikael Lindbom. Apstjärnan har svensk biopremiär 11 juni.

Film i Väst storsatsar på talang och nya berättelser19.5.2021 14:02:02 CEST | Pressmeddelande

Vid ett webbinarium hos Film i Väst i dag presenterades två nya satsningar på talang och nya berättelser. Jenny Luukkonen, ansvarig för talang hos Film i Väst, berättar om satsningarna: – Syftet är att attrahera andra kreatörer än de som i vanliga fall söker sig till oss, som kanske inte ser sig själva som filmskapare eller tänker att de hör hemma i filmbranschen. Detta blir ett sätt för oss som offentlig finansiär att aktivt söka oss utanför de traditionella arenorna, både när det kommer till att hitta talanger och publik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum