Film i Väst

Film i Väst med på filmpolitiskt toppmöte i Göteborg

Dela

Fredag 26 arrangerar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen ett nationellt filmpolitiskt toppmöte i Göteborg. Invigningstalare är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Film i Väst medverkar under dagen och deltar på två seminariepunkter.

2017 införde regeringen en ny filmpolitik i Sverige. Att en statlig filmpolitik har ersatt den tidigare filmavtalsmodellen innebär den största förändringen av den svenska filmpolitiken på 50 år. Det finns ett betydande behov av en kvalificerad politisk diskussion om den nya filmpolitiken och vad den egentligen innebär. Den nya filmpolitiska situationen ställer också högre krav på de politiska beslutsfattarnas inblick i filmbranschens verklighet och villkor. Därför arrangerar Göteborg Film Festival, i samarbete med Västra Götalandsregionen, ett filmpolitiskt toppmöte.

Den 26 januari samlas nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets alla regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken. Filmpolitiskt toppmöte 2018 är ett stängt arrangemang för särskilt inbjudna, men dagen kommer att livestreamas av Västra Götalandsregionen via www.vgregion.se/kultur 

– Vi är den största svenska filmregionen och är gärna värd för detta första filmpolitiska samtal sedan den nya filmpolitiken fastställts av riksdagen. Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenheter att bidra med, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

De två seminariepunkter som Film i Väst deltar på är:

  • Vem har det filmpolitiska ansvaret och inflytandet?
    Den nya filmpolitiken innebär att den filmpolitiska makten koncentreras till staten. Tidigare garanterade filmavtalet inflytande för offentliga och privata branschaktörer i hela landet. För att även fortsatt upprätthålla, och i vissa fall öka, branschinflytandet infördes särskilda branschråd. Hur ser det nya filmpolitiska landskapet ut, vem har och tar ansvar och vad får det för konsekvenser att staten står som enda avsändare av filmpolitiken? Medverkande: Anna Serner (VD Svenska Filminstitutet), Susanne Jonsson (VD Filmpool Nord), Tomas Eskilsson(strategichef Film i Väst), Charlotta Denward (ordförande Film- och dramasektionen, Film&TV-Producenterna)
  • Var och hur ska vi göra filmen?
    ”Utveckling och produktion av värdefull svensk film sker kontinuerligt och i olika delar av landet.” Så lyder det första målet för den nya filmpolitiken. Svenska Filminstitutet har nu arbetat fram ett nytt stödsystem. Hur kommer det att påverka filmproduktionen och kan begreppet ”värdefull” också appliceras på arbetsvillkoren inom filmbranschen och på inspelningsplatserna? I många europeiska länder finns det lagstiftade produktionsrabatter, vilket påverkar konkurrenssituationen om inhemska och utländska filmproduktioner. Tillväxtverket presenterade i december en rapport som undersöker förutsättningarna för produktionsrabatter i Sverige. Hur skulle produktionsrabatter fungera i det svenska systemet och vad skulle de betyda för den svenska filmbranschen och dess internationella konkurrenskraft? Medverkande: Klas Rabe (områdesledare kulturella och kreativa näringar Tillväxtverket), Kristina Börjeson (chef Filmstöd, Svenska Filminstitutet), Olof Lavesson (kulturpolitisk talesperson, M), Gunilla Carlsson (kulturpolitisk talesperson, S), Mikael Fellenius, (VD Film i Väst)

För mer information: Camilla Larsson, Programchef, seminarier, Göteborg Film Festival, camilla.larsson@goteborgfilmfestival.se

Bild Alice Bah Kuhnke: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst tar fyra samproduktioner till Torontos filmfestival16.8.2018 10:23Pressmeddelande

6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fyra samproduktioner. "Återigen är Film i Väst representerat i Toronto med en bred, internationell samling filmer. Två fortsätter sina framgångar från Cannes, två får världspremiär. Och alla är inspelade eller postproducerad i Västra Götaland. Skandinaviens ledande filmregion", säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum