Film i Väst

Film i Väst presenterade den västsvenska filmhösten 2020

Dela

På en digital pressträff från Film i Västs mötesplats på Kungsgatan 7 i Göteborg presenterade Film i Väst sin verksamhet under hösten 2020 med premiärer och inspelningar. Regissörer, producenter och skådespelare medverkade på länk i ett samtal med Peter Possne, produktionschef, och Ulrika Grönérus, kommunikationschef, på Film i Väst.

Peter Possne, produktionschef, Ulrika Grönérus, kommunikationschef, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Peter Possne, produktionschef, Ulrika Grönérus, kommunikationschef, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

Bland höstens premiärer märks bland andra Peter Dalles film Tills solen går upp med en stjärnspäckad ensemble, en ny Sunefilm och en film om monsteragenten Nelly Rapp baserad på Martin Widmarks populära barnböcker samt flera nya tv-serier.

- Under hösten har vi premiär för sju filmer på biograf och fem tv-draman på SVT, TV4/CMore och Viaplay. Det är tuffa Corona-tider för svenska biografer, men vi hoppas att våra samproduktioner ändå ska lyckas locka en så stor biopublik som möjligt. Vi har exempelvis fyra filmer som är riktade mot barn och familj, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

När film- och tv-dramavärlden lamslagits av Corona-epidemin har verksamheten ändå fortsatt i Västra Götaland, Skandinaviens ledande filmregion och till hösten spelas åtta nya filmer och två tv-serier in i regionen. Bland filmerna som spelas in i regionen i höst finns bland andra Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med Hannes Holm som regissör, ungdomsfilmen Så jävla easy going som baseras på Jenny Jägerfelds bok och storfilmen Utvandrarna. Dessutom är det många filmer som postproduceras i regionen.

- Under det här året sker det 18 inspelningar av svenska och internationella filmer och tv-draman i regionen, vilket är i paritet med tidigare år. Pandemin har dock satt sina spår. Det har blivit betydligt tuffare att spela in film och tv-drama på grund av den pågående pandemin och Film i Väst har fått gått in med betydligt större insatser i flera av årets projekt för att säkerställa att produktionerna ska kunna färdigställas. Vi är stolta över att kunna bidra till att hålla igång en väl fungerande svensk filmindustri, säger Peter Possne.

Höstens bio-premiärer:

Rymdresan
Christer Fuglesang var den första svensken i rymden och hans barnböcker om Albert, Mariana och Marcus har fått stor spridning. Nu blir den första boken, Rymdresan, film med bland andra Robert Gustafsson, Hedda Stiernstedt, Jennie Silfverhjelm, Kim Sulocki, Theoz och Teresa Cortes Eliasson i rollerna. Manus har skrivits av Oscarnominerade Alec Sokolow som skrivit bland annat Toy Story. Filmen produceras av Stiller Studios i samproduktioner med bland andra Film i Väst. Biopremiär: 11 september. Mer om filmen och trailer här.

Idomeni
David Aronowitsch har i sin nya dokumentärfilm under fyra års tid följt två yazidiska familjer från Irak som flytt IS terror och fastnat i ett flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Nordmakedonien på obestämd tid. Filmen är ett närgånget porträtt av två familjer som har tvingats lämna sina totalförstörda hembyar. Vänner och släktingar saknas eller är döda.  Nadia, Nawaf och sex av deras barn har kommit till den grekisk/nordmakedonska gränsen samma dag som den stängs. De vill allra helst hamna i Tyskland. Yasir är ensam i lägret Idomeni. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är hans fru Khalida fånge hos IS, som tidigare dödat deras minsta son. Filmen har producerats av Tobias Janson på Story. Biopremiär: 25 september. Läs mer om filmen här.

Nelly Rapp – Monsteragent
Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.
I rollerna ser vi Matilda Gross som Nelly, Johan Rheborg som Hannibal, Marianne Mörck som Lena-Sleva samt Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen som två nya karaktärer. För regi står Amanda Adolfsson (Unga Sophie Bell och tv-serierna Bonusfamiljen och Eagels) och manus av Sofie Forsman (Bamse och häxans dotter till julkalendern Piratskattens hemlighet.) Producerar gör SF Studios i samproduktion med bland andra Film i Väst. Biopremiär: 23 oktober. Mer om filmen och trailer här.

Sune – Uppdrag midsommar
Den tredje filmen i sviten med familjen Andersson kommer utspela sig i samhället Myshult där förväntningar, kärlekstrubbel och grannfejder skapar ett episkt annorlunda midsommarfirande. Familjen Anderssons rollbesättning känner vi igen från publiksucéerna Sune Best Man och Sune vs Sune och i rollerna ser vi Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Familjen Blixt, med Sunes kärlek Sophie i centrum, spelas av Lily WahlsteenOlle Sarri och Sanna Sundqvist. Dessutom ser vi Göran Ragnerstam, Ana Gil de Melo NascimentoMaria Grudemo El Hayek och Eyla Welderström bland de nya rollerna. Sune – Uppdrag midsommar spelades in i somras i trakterna kring Karlsborg. Filmen regisseras av Erland Beskow och produceras av Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell på Unlimited Stories i samproduktion med bland annat Film i Väst. Biopremiär: julen 2020 Läs mer om filmen här.

Tills solen går upp
Peter Dalle, som även står bakom succéerna Lyrro Ut&Invandrarna, Skenbart, Ogifta Par och Drömkåken, är tillbaka med en ny långfilm, Tills solen går upp. En klassisk, vuxen kärlekshistoria med en stjärnspäckad ensemble. I huvudrollerna ser vi Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg och Peter Dalle. I övriga roller återfinns Jennie Silfverhjelm, Björn Gustafsson, Filip Berg, Rachel Mohlin, Per Andersson och Anneli Martini. Filmen regisseras av Peter Dalle, som även skrivit filmens manus, och produceras av Patrick Ryborn, Unlimited Stories. Biopremiär: julen 2020
Läs mer om filmen här

Apstjärnan
Jonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en Gorilla in med sin bil och adopterar henne. Det tar lite tid för Jonna att vänja sig, men precis när allt blivit bra, hotar kommunens starke man deras existens. Linda Hambäcks förra barnfilm Gordon & Paddy hade sin världspremiär på Berlin Filmfestival i sektionen Generation. Nu är hon tillbaka med filmen Apstjärnan som baseras på Frida Nilssons bok med samma namn och manus är skrivet av Jan VierthPernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna. Apstjärnan är producerad av LEE Film. Biopremiär: 18 december.
Läs mer och se trailer här

*Dessutom kommer ytterligare en film att gå upp på svensk bio som kommer att offentliggöras om några veckor

Höstens inspelningar:

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Hannes Holm (En man som heter Ove, Ted – För kärlekens skull) gör stor familjefilm baserad på Sveriges folkkäraste julsaga, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Filmen spelas in under hösten 2020 i Västra Götaland och beräknas få biopremiär julen 2021. Filmen är en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse i boken Sagor för barn över 18 år från 1964. Berättelsen har genom den tecknade kortfilmen Sagen om Karl-Bertil Johnssons julafton från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och visats i SVT på julafton sedan dess. Filmen produceras av Henrik Widman SF Studios.
Läs mer om filmen här

Haijbyaffären
Just nu pågår inspelning i Trollhättan av SVT:s nya dramaserie i fyra avsnitt om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, baserad på verkliga händelser. Dramaserien berättar om en storslagen men förbjuden relation som med alla medel måste hållas hemlig, men som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i vårt lands historia. Bengt Braskered har skrivit manus till serien och i huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia. Serien om Haijby produceras av Stella Nova Film, Lena Rehnberg. Dramaserien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och kommer att ha premiär i SVT julen 2021.
Läs mer om tv-serien här

Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop
Inspelningen av Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop pågår just nu i Göteborg. Filmen handlar om den första kärleken, om att man tvingas ljuga, och om hur svårt det blir när man inte kan sluta med det. I huvudrollerna som Eva och Adam återfinns Sonja Holm och Olle Cardell.  Bland övriga skådespelare finns bland annat Liv Mjönes (Evas mamma), Jonatan Rodriguez (Adams pappa), Björn Bengtsson (Evas pappa), Rakel Wärmländer (Evas mamma) och Ulla Skoog (Äldre dam). Caroline Cowan regisserar och producent är Filmlance och Francy Suntinger. För manus står Måns Gahrton och Johan Unenge, som även skrivit böckerna med karaktärerna som filmen bygger på.
Läs mer om filmen här.

Jag är Zlatan
Filmen Jag är Zlatan är en filmatisering av David Lagercrantz bok med samma namn i regi av Jens Sjögren. Producerar gör Mattias Nohrborg på B-Reel Films. 
Mer info kommer.

Utvandrarna
Vilhelm Mobergs
folkkära klassiker Utvandrarna ska få nytt liv på bioduken och inspelningen flyttas hem till Sverige. I regi av Erik Poppe (Utøya 22 juli, Kungens val) skildras den episka historien om hur en och en halv miljon svenskar sökte ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Lisa Carlehed storfilmsdebuterar tillsammans med Gustaf Skarsgård i de ikoniska huvudrollerna som Kristina och Karl-Oskar. Artisten Tove Lo spelar också en av de stora rollerna. Den tidigare inspelningsplanen var till stor del lagd i Tjeckien men i Coronapandemins spår har man istället valt att flytta hem produktionen för att kunna hålla tidplanen för inspelningen. Filmen börjas spelas in i september i Västra Götaland (framför allt i Alingsås och Munkedal). SF Studios producerar och filmen beräknas ha premiär julen 2021. Läs mer om filmen här.

Så jävla easy going
Dramakomedi för ungdomar, baserad på en roman av den mångfaldigt prisbelönade och hyllade författaren Jenny Jägerfeld. Det är den första av Jägerfelds böcker som filmatiseras. Filmen kommer att spelas in i Göteborg med omnejd. Filmen handlar om Joanna som är 18 år och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera. Manusförfattare är Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck och regisserar gör Christoffer Sandler. Annika Hellström och Erika Malmgren på Cinenic Film producerar. Läs mer om filmen här.

Boy from heaven
Tarik Salehs förra film The Nile Hilton Incident, också den samproducerad med Film i Väst, fick 2017 juryns stora pris vid Sundance Film Festival och vann Guldbagge för bästa svenska film. Hans nya film är en thriller som utspelar sig på ett religiöst universitet och filmen tar åskådaren med till en gömd värld där ingen kamera varit tidigare. Återigen rör sig regissören mellan verklighet och fiktion. Fares Fares spelar en av de bärande rollerna och filmen spelas in under 2020 och produceras av Kristina Åberg, Atmo. En del av filmen kommer att spelas in i Västra Götalandsregionen. Läs mer om filmen här.

TV-draman med premiär i höst:

*Ytterligare några filmer och tv-serier kommer att offentliggöras inom kort. Vi återkommer också med pressträffar och intervjutillfällen för samtliga filmer och tv-serier.

För frågor, bilder och mer information:

Ulrika Grönérus
Kommunikationschef på Film i Väst
0708-643736
ulrika.gronerus@filmivast.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Possne, produktionschef, Ulrika Grönérus, kommunikationschef, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Peter Possne, produktionschef, Ulrika Grönérus, kommunikationschef, Film i Väst. Bild: Gus Kaage/Film i Väst
Ladda ned bild
Jenny Jägerfeld, Christoffer Sandler, Jag är så jävla easy going
Jenny Jägerfeld, Christoffer Sandler, Jag är så jävla easy going
Ladda ned bild
Sune - Uppdrag Midsommar. Bild Niklas Maupoix
Sune - Uppdrag Midsommar. Bild Niklas Maupoix
Ladda ned bild
Helene Sjöholm, Mikael Persbrandt, Tills solen går upp
Helene Sjöholm, Mikael Persbrandt, Tills solen går upp
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Ny LasseMaja-film till Västra Götaland18.12.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta heter den nya filmen om detektiverna Lasse och Maja. Inspelningen startar våren 2021 och premiären planeras till sportlovet 2022. Filmdebuterande Tina Mackic (Sommarskuggan) står för regi och i rollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. SF Studios producerar i samproduktion med Film i Väst.

Storslam för Film i Västs samproduktion Druk av Thomas Vinterberg vid European Film Awards12.12.2020 22:30:47 CETPressmeddelande

Vid lördagens direktsända digitala upplaga av European Film Awards vann Thomas Vinterbergs film Druk/Another Round inte mindre är fyra priser: Europas bästa film, European Film, regipriset European Director, manuspriset European Screen Writer tillsammans med Tobias Lindholm. Dessutom vann Mads Mikkelsen pris som bästa manliga skådespelare, European Actor. Filmen är också en av tre filmer som är uttagen till omröstning om the European Parliament LUX FILM PRIZE. Druk är inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Entertainments3 samt Zentropa Sweden.

Five 4 Fiction: Nytt talangprogram för långfilmsdebuterande regissörer4.12.2020 11:23:35 CETPressmeddelande

Som en del av ett ökat fokus på talangutveckling initierar nu Film i Väst tillsammans med Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen ett nytt talangprogram för erfarna regissörer att utveckla sin långfilmsdebut inom fiktion. Programmet heter Five 4 Fiction och ska pågå mellan 2021 och 2022, där fem regissörer väljs ut för att genom workshops och arbete med mentorer stärka sina kreativa processer och öka kontakten med filmbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum