Film i Väst

Film i Väst presenterade den västsvenska filmhösten

Dela

I dag presenterade Film i Väst höstens premiärer och ett urval av alla de inspelningar som kommer att ske under hösten. På plats för att presentera sina nya projekt fanns bland andra Felix Herngren, Christoffer Boe, Abbe Hassan, Emma Hamberg, Amanda Adolfsson och Colin Nutley.

Foto: Linus Hallsénius/CMoreTV4
Foto: Linus Hallsénius/CMoreTV4

Colin Nutley berättade om andra säsongen av TV4:s tittarsuccé Bröllop, begravning och dop som till hösten spelas in i Ulricehamn. Författarna Emma Hamberg och Denize Karabuda presenterade SVT-serien Sommaren -85 om tre generationer kvinnor i en småstad i 80-talets Sverige. Teamet bakom Måste Gitt berättade om att vi nu får se en tv-serie där orten skildras med humor och dråpligheter och Felix Herngren presenterade ett rykande färskt filmprojekt. En ny familjefilm om monsteragenten Nelly Rapp, baserad på Martin Widmarks bästsäljande böcker och dansk storfilm, Skilt, i regi av Christoffer Boe har vi också att se fram emot. Dessutom kommer Ninja Thyberg till regionen för att fortsätta sin inspelningav filmen om en ung tjej i porrindustrin och Gorki Glaser Müller presenterade idag sin dokumentär om Patricio Galvez, morfadern som desperat kämpade för att få ut sina barnbarn från Syrien.

- Västra Götaland bibehåller sin ställning som Nordens ledande filmregion. På tre år har 55 långfilmer och tv-draman spelats in här. Under hösten ser vi fram emot en lång rad inspelningar som håller den västsvenska filmindustrin stundtals överhettad. Vi ser också fram emot tolv premiärer samt alla samproduktioner som visas på internationella festivaler, närmast Venedig och Toronto, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Bland höstens premiärer märks bland andra Jesper Ganslandts 438 dagar baserad på journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons gripande biografi, Mikael Håfströms Quick om vår tids största rättsskandal, Rojda Sekersöz En komikers uppväxt som baseras på Jonas Gardells klassiker, Ella Lemhagens Jag kommer hem igen till jul med Peter Jöback i huvudrollen, Leif Lindbloms komedi om kärlek Tills Frank skiljer oss åt och en ny efterlängtad Sunefilm i regi av Jon Holmberg. Julen stora premiär blir den romantiska musikkomedin En del av mitt hjärta som bygger på Tomas Ledins musik, i regi av Edward af Sillén.

 
För mer information: Ulrika Grönérus
Communications Manager, Film i Väst
ulrika.gronerus@filmivast.se
0708-64 37 36

Mer information om höstens inspelningar:


Bröllop, begravning och dop, säsong 2
Bröllop, begravning och dop blev en enorm tittarsuccé på C More och TV4 under våren. Nu blir det ytterligare en säsong av den stjärnspäckade och dubbelt Kristallen-nominerade dramaserien.  Bröllop, begravning och dop lockade rekordpublik till C More och TV4 när den hade premiär i februari 2019. Det var den mest framgångsrika premiären på sju år med en publik på nära 1,5 miljoner tittare per avsnitt. Dramaserien är dubbelt nominerad i tv-priset Kristallen som Årets tv-drama och Årets kvinnliga skådespelare (Helena Bergström).

- När man gör en dramaserie är det givetvis med förhoppningen att människor ska titta. Gensvaret från publiken efter säsong ett har varit otroligt varmt. Att spela in serien var så glädjefullt, så att säga ja till att göra säsong två var en "no-brainer", säger Colin Nutley, som skriver och regisserar Bröllop, begravning och dop.

- Bröllop, begravning och dop handlar om två familjer som du inte vill vara en del av, men gärna vara en fluga på väggen hos. Men historierna vi berättar händer i allas liv.

Om drygt en vecka inleds inspelningarna av den nya säsongen. Hela skådespelarensemblen från säsong 1 - Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Angelika Prick, Johan H:son Kjellgren, Philip Zandén, Marie Göranzon, Andreas T Olsson, Alexander Karim, Jonathan Fredriksson, Jan Malmsjö och Peter Harryson - har tackat ja och kommer att medverka i den andra säsongen.

I säsong 2 får de sällskap av flera nya stjärnor, bland andra Helena af Sandeberg (Lyckligare kan ingen vara, Finaste familjen) och Klas Wiljergård (En man som heter Ove).

Inspelningar börjar i Ulricehamn i början av september.

Bröllop, begravning och dop produceras av Sweetwater och är en samproduktion mellan C More/TV4, Nordisk Film och Film i Väst. 

Producent: Joana Sorobetea, Sweetwater
Regi och manus: Colin Nutley
I rollerna: Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Angelika Prick, Johan H:son Kjellgren, Philip Zandén, Marie Göranzon, Andreas T Olsson, Alexander Karim, Jonathan Fredriksson, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Helena af Sandeberg, Klas Wiljergård


Sommaren -85
Sverige, Västra Götaland, juni, 1985. Boforsaffären har just briserat. Bruce Springsteen gjort ett bejublat besök på Ullevi med sin Born in the USA-turné. Michail Gorbatjov har valts till generalsekreterare för Sovjetunionens Kommunistiska parti. Och i det lilla samhället Braxinge förbereder sig invånarna för att sjösätta en ny tradition – Den stora korvfesten som ska sätta byn på kartan. Men Lena och hennes ensamstående mamma, Åsa, drömmer sig långt bort från Braxinges sömniga gator.

Sommaren -85 är en berättelse om tre generationer kvinnor. Om moderskap. Och de band som knyts mellan mor och dotter. Och om att frigöra sig från dessa. Arenan är ett litet samhälle i västra Sverige och skildrar till stora delar den uppväxt Emma Hamberg upplevde i mitten av 80-talet. När musiken var cool, solarier var ofarliga och frisyrerna yviga.

Serien spelas in i Falköping, Skövde och Hastings 19 augusti – 25 oktober.

Art & Bob producerar i samproduktion med SVT och Film i Väst, med stöd från Nordisk Film och TV-fond.

Producent: Anette Brantin
Huvudförfattare Lisa Ambjörn
Avsnittsförfattare: Sofie Forsman, Amanda Högberg och Denize Karabuda
Skapad av Emma Hamberg och Denize Karabuda
Huvudregissör och regi avsnitt 1-2 och 6: Kicki Kjellin
Regi avsnitt 3-5: Mikael Syrén
I rollerna: Lotta Tejle, Emma Broomé, Elina Sätterman, Mats Blomgren, Kajsa Ernst, Morgan Alling, Anton Lundqvist, Mattias Nordkvist, Staffan Ling, Eric Ericson m fl

Måste Gitt
Filmen Måste Gitt hade premiär 2017, nu kommer den fristående fortsättningen som tv-serie i SVT.

Metin Turkoglo, smågangstern från orten, har precis muckat från fängelset och tvingas flytta hem till sin mamma och lillebrorsa i stockholmsförorten Jordbro. Han drömmer om att bli en framgångsrik författare, eller kanske skådespelare, eller bara känd och rik. Hans förläggare Puma, satsar hårt för att Metin ska återuppta sitt författarskap efter att debutboken ”Måste gitt” blev en flopp. Puma tycker förortslivet är spännande som en kontrast till det innerstadsliv han annars lever. Metin balanserar mellan att leva upp till Pumas förväntningar samtidigt som han vill vara lojal med sina vänner och familj.

Men orten är en värld med helt egna regler. Där bestämmer mamma Fatma, gubbarna på turkiska föreningen, mammas bästa kompis Sibel, handläggaren på Arbetsförmedlingen, till och med ägaren till det lokala snabbköpet har en åsikt. Dessutom verkar Metin ha drabbats av en extrem skrivkramp. I brist på inspiration försöker han få tiden att gå med bästa vännerna Aladdin och Bratte. Deras vänskap är stark och orubblig, men de kanske inte är dom skarpaste knivarna i lådan. Metin tror han har full koll på läget och startar ständigt nya projekt som ska få honom tillbaka på banan och leva ett normalt liv, men det är som han ständigt hamnar på ruta ett. I ett virrvarr av rasistiska partier, onda bönder, upplopp och störiga småsyskon navigerar detta brokiga gäng mot en framtid.

Serien spelas delvis in i Göteborg med start 13 augusti.

Produceras av Indian Summer i samproduktion med SVT och Film i Väst.

Manusförfattare: Ivica Zubak, Marcelo Obon, Can Demirtas
Regi: Ivica Zubak, Abbe Hassan
Producent: Hedvig Lundgren
Linjeproducent: Malin Hüber
Skådespelare: Can Demirtas, Kaiwan Karem, David Nzinga, Selma Caglar, Jörgen Thorsson, Erhan Özay, Toni-Prince Tvrkovich, Yesim Tungert

Nelly Rapp
Nelly Rapp är en helt vanlig flicka som ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Nja, kanske inte en helt vanlig flicka – hon är en monsteragent. En sån som bekämpar monster och spöken. Ja, de finns faktiskt. Mitt ibland oss, men man ser dem först om man tror på dem och skrapar på ytan… Familjefilmen Nelly Rapp bygger på Martin Widmarks populära bokserie om monsteragenten Nelly Rapp. Filmen kommer att ha premiär till Halloween 2020.

- Martin Widmark har genom sina böcker om Nelly Rapp skapat en fantastisk huvudperson och en värld som vi direkt fastnande för. Att få göra en film om en monsteragent som löser monstermysterium med Lugn, Lärdom och List ser vi som en fantastisk rolig och spännande utmaning, säger producenterna Jon Nohrstedt och Niklas Larsson från SF Studios.

Det här är regissören Amanda Adolfssons andra långfilm. Hon har tidigare bland annat gjort Unga Sophie Bell och tv-serierna Bonusfamiljen och Eagels.

Inspelningen startar i Kungälv med omnejd den 24 oktober.

Jessica
Ninja Thybergs debutlångfilm Jessica utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer.

Ninja Thyberg vann Canal+ Award med kortfilmen Pleasure som tävlade i Kritikerveckan i Cannes 2013. Hennes kortfilm Hot Chicks, en samproduktion med Film i Väst, vann 1 km-filmpriset på Stockholm Filmfestival 2014 och hon belönades med Student Visionary Award på Tribeca Film Festival med Catwalk 2015.

Regi: Ninja Thyberg
Produceras av Erik Hemmendorff, Eliza Jones & Markus Waltå, Plattform Produktion Skådespelare: Sofia Kappel

Skilt
Historien är välkänd: en förälskelse, en familj, hårt arbete, en dröm. Drömmen är en restaurang i världsklass. Plötsligt faller allt samman. Vad händer med livet däremellan? Vad händer när barnet desperat försöker rädda sin familj och hennes goda intentioner startar en lavin av oförutsedda händelser som riskerar att ödelägga allt. 

Christoffer Boe har tidigare regisserat filmer som Reconstruction, som nominerades till Camera D’or på Cannes Film Festival, Beast, Everything will be fine och Journal 64.

Såvida den sista finansieringen av filmen faller på plats är inspelningen av Skilt i Västra Götalandsregionen planerad att starta 21 oktober.

Regissör: Christoffer Boe
Manus: Tobias Lindholm, Christoffer Boe
Fotograf: Manuel Claro
Producenter: Louise Vesth, Zentropa Danmark och Lizette Jonjic, Zentropa Sverige

Dag för dag
Dag för dag är en livsbejakande dramakomedi om att det aldrig är för sent att tänka om i livet.

Under en husbilsresa från Göteborg till Schweiz kommer fem väldigt olika människor samman kring en äldre mans sista önskan. Generationsöverskridande vänskap utvecklas, kärlek på ålderns höst uppstår och livsavgörande beslut fattas.

Dag för dag produceras av FLX Feature i samproduktion med SF Studios, Film i Väst, TV4 och CMore. Filmen distribueras av SF Studios.

Regi: Felix Herngren
Manus: Tapio Leopold efter en story av William Spetz och Martina Haag
Skådespelare: Marianne Mörck, Sven Wollter, Martina Haag, Tomas von Brömssen, William Spetz, Felix Herngren
Producent: Anna Carlsten
Exekutiv producent: Anna Anthony  och Joshua Mehr
Fotograf: Viktor Davidsson
Scenograf: Ulrika von Vegesack
Klippare: Henrik Källberg

Children of the Enemy
2014 lämnade Patricio Galvezs dotter Amanda Gonzales och hennes man Michael Skråmo Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien. Michael blev snabbt en högprofilerad anhängare som rekryterade medlemmar via sociala medier. I början av 2019 dödades både Amanda och Michael. De lämnade efter sig sju små barn i åldrarna 1-8 år. Uppfylld av sorg över sin dotters död lovar Patricio sig själv att rädda sina barnbarn, även om det kan kosta honom livet.H an får veta att de har placerats i flyktinglägret al-Hol i Syrien, där förhållandena kan innebära fara för livet. Fyra till fem barn dör varje dag. Den svenska regeringen vägrar att ta ställning eller fatta några beslut om barnen, och klockan tickar. Patricio åker till Irak för att föra sin kamp därifrån, och media från hela världen följer honom snart.

Det här är historien om Patricios desperata kamp för att få ut sina barnbarn. Med på resan till Irak följer dokumentärfilmaren Gorki Glaser-Müller. Han har tillgång till Patricio dygnet runt, de bor på samma hotellrum och Gorki följer all ovisshet, allt pressuppbåd, byråkratin, storpolitiken, all frustration, skuld och panik Patricio upplever i kampen för sina barnbarn.

Regi: Gorki Glaser-Müller
Producenter: Kristofer Henell och Erica Malmgren på Cinenic Film
Film i Väst, Svenska Filminstitutet, SVT och TriArt är svenska samarbetspartners på Children of the Enemy. Toolbox Film är samproducent och diskussioner förs även med andra internationella finansiärer och aktörer. Premiär 2020.

Höstens premiärer hos Film i Väst:

23/8 Johannes Nyholm Koko-di Koko-da

30/8 Jim Jarmusch The Dead Don’t Die

30/8 Jesper Ganslandt 438 dagar

7/9 Beata Gårdeler Allt jag inte minns (SVT)

20/9 Mikael Håfström Quick

11/10 Rojda Sekersöz En komikers uppväxt

11/10 Mikael Cee Karlsson Fraemling

18/10 Leif Lindblom Tills Frank skiljer oss åt

28/10 Hamrell, Östlund, Zackrisson Vår tid är nu III (SVT)

8/11 Ella Lemhagen Jag kommer hem igen till jul

20/12 Jon Holmberg Nya Sunefilmen

25/12 Edward af Sillén En del av mitt hjärta

TBA Lone Scherfig The Kindness of Strangers

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Linus Hallsénius/CMoreTV4
Foto: Linus Hallsénius/CMoreTV4
Ladda ned bild
Emma Hamberg och Denize Karabuda, upphovsmakare till tv-serien Sommaren -85
Emma Hamberg och Denize Karabuda, upphovsmakare till tv-serien Sommaren -85
Ladda ned bild
Patricia Galvez med yngsta barnbarnet. Foto: Gorki Glaser Müller
Patricia Galvez med yngsta barnbarnet. Foto: Gorki Glaser Müller
Ladda ned bild
Iviza Zubak, Can Demirtas och Abbe Hassan från Måste gitt. Foto: Edvina Koda Sander
Iviza Zubak, Can Demirtas och Abbe Hassan från Måste gitt. Foto: Edvina Koda Sander
Ladda ned bild
Christoffer Boe. Foto: My Thordahl
Christoffer Boe. Foto: My Thordahl
Ladda ned bild
Jessica av Ninja Thyberg
Jessica av Ninja Thyberg
Ladda ned bild
Felix Herngren regisserar Dag för dag. Foto: Eric Josjö
Felix Herngren regisserar Dag för dag. Foto: Eric Josjö
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst Talks: Tomas Eskilsson om filmen efter pandemin19.5.2020 09:45:32 CESTPressinbjudan

Välkommen till Film i Väst Talks med Tomas Eskilsson som i en intervju av Ulrika Grönérus reflekterar över filmlandskapet på andra sidan pandemin. Vad händer med biograferna? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna att återupptas? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen?

Pandemin och filmen - hur ser framtiden ut för film och tv-drama?23.4.2020 13:21:00 CESTPressmeddelande

Hur ser det filmlandskapet ut på andra sidan pandemin? Vad händer om kinesiskägda AMC, som i sin tur äger Filmstaden, går i konkurs? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna repatrieras? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen? Film i Västs omvärldsanalytiker Tomas Eskilsson ger en tillståndsbeskrivning av filmen, internationellt och på hemmaplan, och spanar in i framtiden. Texten är också publicerad i Point of View.

Nya stjärnskott klara för Ruben Östlunds Triangle of Sadness4.2.2020 16:02:26 CETPressmeddelande

Nu presenteras skådespelarna för Ruben Östlunds kommande film Triangle of Sadness, en episk satir som utspelar sig i modevärlden och de superrikas universum. Den internationella ensemblen kommer ledas av unga skådespelarstjärnskotten Harris Dickinson och Charlbi Dean ackompanjerade av den trefaldigt Oscar©-nominerade Woody Harrelson. Inspelningarna påbörjas den 19 februari i Göteborg och Trollhättan och fortsätter därefter på en lyxyacht i den grekiska övärlden. Filmen beräknas ha premiär 2021 och SF Studios kommer att distribuera filmen i Norden. Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion och Philippe Bober, Coproduction Office, i samproduktion med Film i Väst bland andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum