Film i Väst

Film i Väst presenterade den västsvenska filmvåren

Dela

På en direktsänd pressträff presenterade Film i Väst vårens verksamhet med premiärer och inspelningar i Västra Götaland. Producenter, regissörer, författare och skådespelare från filmerna medverkade via länk.

Sune - Uppdrag midsommar
Sune - Uppdrag midsommar

Osäkerheten kring premiärdatum är stor eftersom ingen vet när biograferna öppnar igen men bland de som planerar en premiär under första halvåret märks Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop – Filmen, Sune – Uppdrag midsommar och den animerade filmen Apstjärnan. Ninja Thybergs Pleasure medverkar på både Sundance Film Festival och Göteborgs filmfestival.

Corona-pandemin till trots har det varit full aktivitet vad gäller inspelningar i regionen och till våren är flera inspelningar planerade. Bland filmerna som det rapporterades om på pressträffen som spelas in i regionen finns bland andra Alex Schulmans Bränn alla mina brev i regi av Björn Runge, Milad Alamis existentiella thriller Motståndaren, en ny säsong av tv-serien Bäckström baserad på Leif GW Perssons roman, en dokumentär i ett intressant samarbete mellan Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat och ett nytt LasseMaja-äventyr. Även Ruben Östlund medverkade på pressträffen och berättade hur arbetet med Triangle of Sadness fortskrider och hur klipprocessen går till.

- Det är oerhört inspirerande att se hur mycket aktivitet det är i regionen vad gäller både inspelning och postproduktion, trots att tiderna inte är de lättaste. Det blir en vår med många stora och spännande projekt, en rolig start på nytt jobb, säger Kristina Börjeson, ny produktionschef på Film i Väst.


Vårens biopremiärer:

Sune – Uppdrag midsommar
Den tredje filmen i sviten med familjen Andersson utspelar sig i samhället Myshult där förväntningar, kärlekstrubbel och grannfejder skapar ett episkt annorlunda midsommarfirande. Den spelades in i somras in i trakterna kring Karlsborg och i Göteborg.

Familjen Andersson består som vanligt av Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Familjen Blixt, med Sunes kärlek Sophie i centrum, spelas av Lily WahlsteenOlle Sarri och Sanna Sundqvist. Dessutom ser vi Göran Ragnerstam, Ana Gil de Melo NascimentoMaria Grudemo El Hayek och Eyla Welderström bland de nya rollerna. Filmen produceras av Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell på Unlimited Stories.

Läs mer om filmen här


Apstjärnan
Jonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en Gorilla in med sin bil och adopterar henne. Det tar lite tid för Jonna att vänja sig, men precis när allt blivit bra, hotar kommunens starke man deras existens. Linda Hambäcks förra barnfilm Gordon & Paddy hade sin världspremiär på Berlin Filmfestival i sektionen Generation. Nu är hon tillbaka med filmen Apstjärnan som baseras på Frida Nilssons bok med samma namn och manus är skrivet av Jan VierthPernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna. Apstjärnan är producerad av LEE Film.

Läs mer här och se trailer


Bröllop, Begravning och dop – Filmen
I den fristående biofilmen Bröllop, begravning och dop – Filmen får vi fortsätta följa familjerna Öhrn och Seger. Den namnkunniga skådespelarensemblen återförenas i form av Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Angelika Prick, Marie Göranzon, Johan H:son Kjellgren, Jan Malmsjö, Andreas T Olsson, Peter Harryson, Alexander Karim, Helena af Sandeberg, Robert Gustafsson, Tomas von Brömssen, Philip Zandén, Klas Wiljergård och Jonathan Fredriksson.

Regisserar gör Colin Nutley, som också svarar för manus tillsammans med Helena Bergström. Filmen är, precis som tv-serien, producerad av Sweetwater Production i samproduktion med Film i Väst, TV4 och Nordisk film och inspelad i Ulricehamn.

Läs mer om filmen och se trailer här


The Man Who Sold His Skin
Kaouther Ben Hanias film The Man Who Sold His Skin är Tunisiens Oscarbidrag och var även uttagen till Venedig Filmfestival. Filmen handlar om den syriske flyktingen Sam Ali som i samband med den världsberömde konstnären Jeffrey Godefroi låter tatuera in ett konstverk på sin rygg för att kunna återföreninas med sin fästmö i Europa.

The Man Who Sold His Skin är producerad av Tanit Films, Cinetelefilms i samproduktion med Andreas Rocksén, Laika Film och Film i Väst.

Läs mer om filmen här


Pleasure
Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer.

Pleasure fick Cannes 2020 Label, är uttagen till Sundance Film Festival och även i tävlan på Göteborg Film Festival.

Produceras av Erik Hemmendorff, Eliza Jones och Markus Waltå, Plattform Produktion

Läs mer om filmen här


Lyckoviken 2
Camilla Läckbergs moderna såpa Lyckoviken om intrigerna i lilla staden Hammarvik har varit en stor tittarsuccé och 19 januari kommer nu en efterlängtad säsong 2 med åtta avsnitt på Viaplay och TV3.

Lyckoviken är skapad av Camilla Läckberg och Nordisk Film TV i samproduktion med Film i Väst, med Renée Axö som producent och Jenny Grewdahl som kreativ producent. Huvudförfattare tillsammans med Camilla Läckberg är Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert och för regi står Peter Lindmark, Åsa Kalmér och Andreas Lindergård. Serien har spelats in i Vänersborg.

Läs mer om serien här


Excess will save us

Morgane Dziurla-Petit gör en film om sin familj i den lilla byn Villereau i norra Frankrike, där bristande information skapar rädsla, överdrifter och paranoia hos invånarna under en tid av kris i Europa.

Excess Will Save Us bygger vidare på den kortfilm som Dziurla-Petit gjorde 2018. Hon vill ge möjlighet till en djupare förståelse för livet i den lilla byn på gränsen mellan Frankrike och Belgien, som har mycket gemensamt med människor i landsorten i hela Europa. Det är också en personlig historia om att växa som människa och hitta fram till nya relationer med de människor som man har ett gemensamt förflutet med. Att hitta ett sätt att förhålla sig till världen och livet är filmens kärntema, allt medan djuren betraktar dem i tystnad. Filmen tar ett nytt grepp om historien eftersom några av släktingarna nu spelas av skådespelare. Filmen håller på att slutföras och beräknas ha premiär senvåren 2021.

Producerar gör Vilda Bomben, Fredrik Lange.

Läs mer om filmen här


Diamanten
Diamanten är en kortfilm om Stefan som är en ensam och socialt obegåvad man som hade gjort vad som helst för umgänge. Efter ett misslyckat försök till mänsklig kontakt får han syn på en diamant i ett hål i marken. Han försöker, men han kan inte nå den. Dagen efter har Stefan endast diamanten i tankarna. Han får syn på Douglas. En orealistiskt liten person som är ca 30–40 cm lång. Stefan får då en idé.

Vedran Rupic är en internationellt prisbelönt regissör baserad i Göteborg med bakgrund inom reklam och musikvideos. I hans arbete blandas sagovärldar och vardagscynism, med humor som följd, något som han vill ta vidare i längre format.  

Producerar gör Business Club Royale, Christer Kuosmanen och Siamand Masoodian

Läs mer om filmen härVårens inspelningar:


Riket Exodus
Den legendariska tv-serien från 90-talet om det onda och goda där Danmarks Rikshospital står i centrum får nu en fortsättning. Regissör Lars von Trier dyker för sista gången ner i Rikets många olösta historier och det utlovas både kusligheter och humor i tv-serien Riket Exodus

Det är ännu inte offentligt vilka skådespelare som medverkar i Riket Exodus men det kommer att vara en mix av välkända karaktärer från tidigare säsonger och helt nya karaktärer.

Riket Exodus produceras av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samarbete med Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Ginger Pictures och med stöd av Nordisk Film & TV fond, BNP Paribas Fortis Film Finance och Creative Europe Media Programme of the European Union.

Riket Exodus får premiär 2022.

Läs mer om serien här

Motståndaren
Efter en våldsam händelse bestämmer sig ett par för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land, men deras förflutna vägrar att släppa taget om dem.

Motståndaren är regissören Milad Alamis andra film efter hans kritikerhyllade Charmören. Producerar gör Tangy, Annika Rogell. På pressträffen medverkade en av filmens skådespelare, Marall Nasiri.

Läs mer om filmen här


LasseMajas detektivbyrå – Skorpionens gåta
LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta heter den nya filmen om detektiverna Lasse och Maja. Inspelningen startar våren 2021 i Alingsås och premiären planeras till sportlovet 2022.

Filmdebuterande Tina Mackic (Sommarskuggan) står för regi och i rollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. 

Filmen produceras av Jonathan Ridings på SF Studios. Manuset till den nya filmen är skrivet av Mattias Grosin och Henrik Engström – samma duo som låg bakom den senaste filmen om LasseMaja.

Läs mer om filmen här


Bränn alla mina brev
Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans succébok med samma namn från 2018 spelas in i Västra Götaland med start sensommaren 2021. Förutom den internationellt erkända och prisbelönta regissören Björn Runge (The WifeMun mot munOm jag vänder mig om) kommer även författaren Alex Schulman (Glöm migSkynda att älska) att vara kreativt inblandad i processen. För manus står den uppmärksammade manusförfattaren Veronica Zacco, med framgångar såsom Top Dog, Störst av allt och Bron.

Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Alex Schulmans bok som väver samman tre perspektiv till en berättelse om kärlek och tragedi som överskriver både tid och rum.

Det kreativa samarbetet mellan Veronica Zacco, Björn Runge och Alex Schulman för att filmatisera har satt igång och filmproduktionen beräknas påbörjas under sommaren 2021 och kommer att spelas in i Göteborg och Sigtuna.

Bränn alla mina brev produceras av SF Studios, Annika Sucksdorff.

Läs mer om filmen här


Bäckström 2
Inspelningarna av Bäckström säsong 2 drar igång i början på 2021 i Västra Götaland samt Stockholm. Säsongen är till stora delar baserad på Leif GW Perssons roman, Den sanna historien om Pinocchios näsa.

Bäckström säsong 2 produceras av Georgie Mathew och Cecilia ForsbergYellowbird för C More och TV4 i samproduktion med ARD Degeto och Film i VästNiva Westlin Dahl är exekutiv producent för projektet på C More och TV4. Manusen är skrivna av Jonathan Sjöberg och Dennis Magnusson och kommer att regisseras av Andreas Öhman och en ytterligare regissör. Banijay Rights hanterar den internationella distributionen.

- Kjell Bergqvists tolkning av Leif GWs Bäckström blev en dundersuccé på TV4 och C More. Därför känns det extra spännande att få fortsätta med en uppföljare. Den här gången har fallet koppling till en makaber speldosa, som det verkar vila en förbannelse över, så den nya säsongen andas lite mer mystik, men Bäckström är fortfarande en skitstövel med ett stort gott hjärta och mycket humor, säger Niva Westlin Dahl, Exekutiv producent på TV4/C More.

- Vi är givetvis oerhört tacksamma och glada över möjligheten att få fortsätta resan med Bäckström. Det är en härlig utmaning att toppa framgångarna från den första säsongen, men vi lovar att vi har en riktigt stark och underhållande säsong på gång, säger Georgie Mathew, producent på Yellowbird.

Läs mer om serien här


La Société du Spectacle

En visuell och humoristisk adaptation av Guy Debords profetiska essä La Société du Spectacle, som blottlägger det kaospiratoriska sambandet mellan alienation, maktlöshet och tomhet i ett samtida kapitalistiskt informationssamhälle. En film av Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat.

Göran Hugo Olsson är dokumentärfilmare, regissör och producent och står bakom filmer som  The Black Power Mixtape 1967–1975, Om våld och Fonko. Roxy Farhat är prisbelönt musikvideoregissör och konstnär.

La Société du Spectacle produceras av Story, Tobias Janson.

Läs mer om filmen här

För bilder och mer information:
Ulrika Grönérus
ulrika.gronerus@filmivast.se
0708-643736

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sune - Uppdrag midsommar
Sune - Uppdrag midsommar
Ladda ned bild
Bäckström 2
Bäckström 2
Ladda ned bild
Bränn alla mina brev, SF Studios
Bränn alla mina brev, SF Studios
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, ny produktionschef på Film i Väst
Kristina Börjeson, ny produktionschef på Film i Väst
Ladda ned bild
Bröllop, begravning och dop - Filmen
Bröllop, begravning och dop - Filmen
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Children of the Enemy tävlar på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 202118.3.2021 10:23:33 CET | Pressmeddelande

Göteborgsregissören Gorki Glaser-Müllers dokumentär Children of the Enemy får världspremiär på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021, där den tävlar i internationella huvudtävlan International Main Competition, Dox:Award. Filmen handlar om Patricio Galvez kamp för att rädda sina föräldralösa barnbarn, som i sociala medier kallas IS-barn och terroristbarn, från mardrömslägret al-Hol i Syrien. Filmen produceras av Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, i samproduktion med Film i Väst.

Sanna Lenken filmatiserar Jenny Jägerfelds prisade bok Comedy Queen16.3.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

4 maj startar inspelningen i Göteborg av Sanna Lenkens (Tunna blå linjen, Min lilla syster) nya film Comedy Queen. Den är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (Björnstad, I taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe, aktuell som Magnus i Tunna blå linjen på SVT, och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden.

Film i Västs samproduktion Nelly Rapp – Monsteragent uttagen till Berlins filmfestival 20218.2.2021 13:16:02 CET | Pressmeddelande

Barnfilmen Nelly Rapp – Monsteragent har blivit uttagen att tävla om en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus under Berlins filmfestival 2021. Priset hyllar filmprestationer riktat till den yngre publiken. Filmen är regisserad av Amanda Adolfsson och har producerats av SF Studios, Jon Nohrstedt och Niklas Larsson, med stjärnskottet 11-åriga Matilda Gross i huvudrollen som Nelly Rapp. Filmen är inspelad i Kungälv och samproducerad med Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum