Film i Väst

Film i Väst ser med oro på nedskärningarna inom filmen i Göteborg

Dela

Göteborgs Kulturnämnd föreslås göra stora nedskärningar inom kulturen på sitt kommande möte den 16 december. Förslaget går också ut över filmen. Skolbion föreslås läggas ner, satsningen på ett Filmkontor ifrågasätts och Film i Väst går miste om 4,5 miljoner kronor.

Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Mikael Fellenius, vd Film i Väst

- Som regional aktör bidrar vi till den västsvenska filmindustrin och vet att Göteborg spelar en mycket stor roll när det gäller inspelningar och postproduktion. Staden har många framstående kreatörer, alltifrån Ruben Östlund till Gabriela Pichler. En så kraftig bantning av filmdelen som föreslås kommer inte att gynna utvecklingen av den konstnärliga och publika filmen och tv-dramat, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Film i Väst har i år investerat i och samproducerat 18 svenska och internationella filmer och tv-draman som spelats in i Västra Götaland. Tolv av dem i Göteborg. Till detta kommer ytterligare många kort- och dokumentärfilmer samt över 30 postproduktioner. Bland samproduktionerna kan nämnas Vår tid är nus julspecial, Sune Best Man, Jessica samt tv-serier som Maskineriet och Bäckström.

- Västra Götaland har vuxit fram till Skandinaviens ledande filmregion och vi samarbetar med en lång rad Göteborgsverksamma kreatörer som skördat stora konstnärliga och publika framgångar både på hemmaplan och på de internationella festivalerna. Signalerna från Göteborg pekar därför åt fel håll i ett samarbete som måste vara regionalt för att nå sin fulla potential, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Fakta om Film i Väst
Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen, som i år bidrar med 92,5 miljoner. Göteborg står för 4,5, Trollhättan för drygt två och Vänersborg för drygt en miljon kronor. Film i Väst investerar 2019 drygt 92 miljoner kronor i film- och tv-drama. Genom krav på inspelning eller postproduktion i regionen så ökar den regionala omsättningen till det dubbla, cirka 180 miljoner kronor. I år har Film i Västs samproduktioner varit dubbelt Oscarsnominerade, vunnit Golden Globe, invigs filmfestivalerna i Cannes och Berlin samt vunnit elva Guldbaggar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 315 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Visst kan vi lösa den svenska biokrisen!4.12.2019 10:53:13 CETPressmeddelande

Det går mycket dåligt för svensk film på bio. 2019 kommer att gå till historien som ett av de allra sämsta åren mätt i marknadsandel. Men den nationella filmens kris är inte ny, den är inte isolerad till Sverige och de ana-lyser och förslag som förts fram i diskussionen är alltför ytliga och enkel-spåriga. Film i Väst menar därför att det viktigaste är att hela den sam-lade svenska filmbranschen – finansiärer, kreatörer, producenter och distributörer och visare – gemensamt sätter sig för att finna orsaker och lösningar på krisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum