Film i Väst

Film i Västs samproduktion THE WILD PEAR TREE i huvudtävlan i Cannes

Dela

Tidigare Cannes-vinnaren, den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylans film The Wild Pear Tree är uttagen till att tävla om en Palme d’Or vid Filmfestivalen i Cannes, som börjar den 8 maj. Filmen är en samproduktion mellan sju länder, där Film i Väst är svensk samproducent tillsammans med Chimney Group. Postproduktionen har skett i Göteborg och Trollhättan. 2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Guldpalm med sin film Vinterdvala och han är flerfaldigt nominerad till samma pris i Cannes.

I Cannes 2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Palme d’Or med sin film Winter Sleep.
I Cannes 2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Palme d’Or med sin film Winter Sleep.

The Wild Pear Tree handlar om den lovande författaren Sinan, som återvänder till sin födelseby och vänder ut och in på sig för att spara ihop till de pengar som behövs för att han ska kunna ge ut sina verk. Samtidigt stoppas han av hans fars spelskulder som hindrar honom i hans egna ambitioner.

Nuri Bilge Ceylan har tidigare regisserat åtta långfilmer. Med Mayis Sikintsi  (Clouds of May) (1999) blev han nominerad till en Guldbjörn i Berlin år 2000. 2014 vann han en Guldpalm i Cannes med sin Kis Ukykusu (Winter Sleep) 2014 där han också vann FIPRESCIS kritikerpris. 2011 vann han Grand Prize of the Jury med Pojken med cykeln (2011), där han också var nominerad till en Palme d’Or. 2008 nominerades han till en Palme d’Or för De tre aporna, som han också vann Best Director för. 2006 nominerades han till en Palme d’Or för Årstider, som han vann FIPRESCIS kritikerpris för. 2003 blev han nominerad till en Palme d’Or för Distant (2002) och vann Grand Prize of the Jury. 1995 blev han nominerad till en Palme d’Or för kortfilmen Koza. Han är också flerfaldigt nominerad till European Film Awards, där han år 2000 fick FIPRESCIS kritikerpris för Mayis Sikintisi. Hela listan över nomineringar och priser finns här. 

Chimney Group har som samproducent skapat delar av ljudet, främst tillsamman med Linda Forsén och Enric Production i Trollhättan.

Producent: Zeynep Atakan, Zeyno Film, I samproduktion med Film i Väst, Memento Films Production, Detail Film, Bulgarian RFF International, 2006 D.O.O., Sisters & Brother Mitevski och The Chimney Pot och med stöd av Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism General Directorate of Cinema, Eurimages, Arte, Medienboard Berlin – Brandenburg, Bulgarian National Film Center, Sarajevo Film Fund och Macedonian Film Agency.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Cannes 2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Palme d’Or med sin film Winter Sleep.
I Cannes 2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Palme d’Or med sin film Winter Sleep.
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Göteborg abdikerar som filmstad28.11.2018 14:54Pressmeddelande

Det senaste dygnet har jag blivit kontaktad av många upprörda producenter och filmarbetare i Göteborg. Nyheten har nått dem om att Göteborgs stads kulturförvaltning och kulturnämnd drar tillbaka 4,5 miljoner i anslag till Film i Väst 2019. Alla jag pratat med har varit eniga om att beslutet innebär att Göteborg därmed abdikerar som filmstad. För det är det beslutet faktiskt innebär. Det beklagar Film i Väst. För Göteborg behövs om vi ska vara en framgångsrik filmregion där vi gemensamt tar ansvar, samfinansierar och mobiliserar kraft i en alltmer konkurrensutsatt bransch där även regionerna i Sverige sinsemellan konkurrerar.

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum