Håll Sverige Rent

Film om klimatsmart mat vann Unga Reportrar-tävling

Dela

En film om klimatsmart mat blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA17G på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med en kärnfull och skickligt klippt film om att äta klimatsmart.

– Det är rekordmånga och fina bidrag som kommit in till tävlingen i år, och det vinnande bidraget var mycket proffsigt. Alla dessa bidrag visar hur stort engagemanget för hållbarhetsfrågor är hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och jobba som reporter. Vinnarbidraget kommer nu att publiceras i Svenska Dagbladet.

Många av bidragen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The Magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget i årets tävling skapades av Karin Martinsson, Ammy Björk och Fabian Levén i klass NA17G på Lars Kaggskolan i Kalmar. Filmen heter ”Klimatsmart mat” och handlar bland annat om vad man ska äta under årets olika årstider. Bidraget vann även kategorin Foto.

Juryn består Gunvor Frykholm, biträdande redaktionschef SvD, Anna Simonsson fotograf samt Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

”Filmen är kärnfull och tar ett ambitiöst grepp om en viktig fråga där humor, kreativitet och skickliga klipp gör informationen lätt att ta till sig. Filmen är originell och inspirerande med en enkel och genial form. Filmen visar, om än i liten skala, att kunskapsluckor om säsongsmat finns och informerar samtidigt om lösningar. Juryn är eniga om att denna härliga och samtidigt mycket proffsiga film är 2019 års totalvinnare.”

För mer information:

Frida Änghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 072-576 53 54

FAKTA OM TÄVLINGEN FÖR UNGA REPORTRAR

Unga Reportrars tävling ska inspirera ungdomar till att undersöka lokala hållbarhetsfrågor, titta på både problem och lösningar, söka fakta, vara källkritiska, intervjua, ställa folk mot väggen och sedan sprida budskapet i form av ett reportage, ett fotografi eller en film. 

Tävlingen är uppdelad i tre kategorier; reportage, film och foto.

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare. Vinnarna i varje kategori får fint pris. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen plus att bidraget blir publicerat i Svenska Dagbladet. Förutom pris och diplom får vinnarna i varje kategori också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

www.hsr.se kan du se vilka bidrag som vann varje kategori.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum