Huddinge Kommun

Filmer med Gladys del Pilar ska inspirera fler till friluftsliv och naturupplevelser

Dela

Huddinge kommun firar Friluftslivets år 2021 med information om allemansrätten. Bland annat görs fyra filmer där tittarna på ett lättsamt sätt får lära sig vad man ska tänka på när man övernattar i naturen, hur man lagar mat i skogen och andra tips för den ovane.

I filmerna får Gladys del Pilar bland annat pröva på att sova ute i naturen. Foto: Huddinge kommun
I filmerna får Gladys del Pilar bland annat pröva på att sova ute i naturen. Foto: Huddinge kommun

Som en av Sveriges främsta friluftskommuner, med flera stora och välbesökta naturreservat, är det självklart för Huddinge kommun att vara en del av Friluftslivets år, som pågår under hela 2021.

Kommunfullmäktige har avsatt 200 000 kronor till information och marknadsföring som ska uppmuntra till naturupplevelser och ökad kunskap om bland annat allemansrätten.

– Vi vet att människor mår bra av att tillbringa tid ute i naturen och att det också ökar människors vilja att skydda naturen och göra hållbara val i vardagen. Det är bra både för individen och planeten. Vi hoppas att informationskampanjen under Friluftslivets år ska bidra till att fler människor hittar till oupptäckta smultronställen. Huddinge är fantastiskt på det sättet att nästan var man än befinner i kommunen så har man naturen inpå knuten, eller på gångavstånd, säger Anette Olovborn, avdelningschef för natur och klimat, Huddinge kommun.

Fokus på allemansrätten

Inom ramen för kampanjen gör Huddinge kommun bland annat fyra filmer där tittarna på ett lättsamt sätt får information om hur man lagar mat i skogen, vad man ska tänka på när man övernattar i naturen eller hur man gör för att bara vara ute och njuta av stillhet, dofter och djurliv.

– Många har ju redan under pandemin hittat ut i naturen, vilket är glädjande. Men det sliter också hårt på vår natur. Därför är ett av våra fokus i de kampanjer vi tar fram under året att lyfta allemansrätten så att kunskapen om hur vi ska bete oss ökar och att det därmed ger en bättre upplevelse för fler, säger Helena Lundberg, projektledare för kampanjen i Huddinge kommun.

Gladys del Pilar tar hjälp av scouter

Filmerna har ett klassiskt upplägg där en huvudperson – i detta fall sångerskan och Huddingebon Gladys del Pilar – tar hjälp av olika experter för att lära sig mer.
– Jag gillar verkligen att vara ute i naturen och det är intressant att se vilka fantastiska möjligheter det finns i Huddinges natur. Det är verkligen kul att medverka i filmerna och träffa experter från bland annat från scouterna, säger Gladys del Pilar.

I filmerna får hon bland annat pröva på att sova ute i naturen, laga mat på friluftskök och hon får också en grundkurs i fågelskådning.

Filmerna kommer att visas i Huddinge kommuns sociala medier och finnas tillgängliga på huddinge.se/friluftsliv under juni månad.

Om Friluftslivets år
Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.
Initiativtagare är Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.
Temat är "Luften är fri". Syftet är att få fler att prova friluftsliv och öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

För mer information kontakta:
Helena Lundberg, projektledare för kampanjen, Huddinge kommun, 070-198 42 56
Hanna Modigh, pressansvarig, Huddinge kommun, 070-198 28 43

Nyckelord

Bilder

I filmerna får Gladys del Pilar bland annat pröva på att sova ute i naturen. Foto: Huddinge kommun
I filmerna får Gladys del Pilar bland annat pröva på att sova ute i naturen. Foto: Huddinge kommun
Ladda ned bild
Friluftslivets år i Huddinge kommun firas bland annat genom information om allemansrätten. Foto: Maja Brand
Friluftslivets år i Huddinge kommun firas bland annat genom information om allemansrätten. Foto: Maja Brand
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum