Stockholms stadStockholms stad

Filmer om vår sköra planet visas på LED-skärmarna i city

Dela

Konstpaus #10 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Kevin McGloughlin. Två videoverk visas 25 mars – 13 maj i olika intervall på de tre skärmarna, fyra gånger per timme, mellan reklamen.

Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin

Den irländska konstnären Kevin McGloughlin visar i samarbete med Stockholm konst filmerna Epoch och Third man on the moon på stadens stora LED-skärmar.

I filmen Epoch ser vi tusentals drönarfoton av jordskorpan flimra förbi i ett furiöst tempo. Urbana miljöer, odlingslandskap, bergskedjor och öknar reduceras till former och färgfält. Snart kan man urskilja animationer i upprepningarna som växer fram i de skilda topografierna. En damm eller sjö vandrar runt som en vattendroppe i bildplanet, åkerlappar blir klockor som räknar ner och vägar blir till revor, mönster och blommor. Ett storslaget fyrverkeri av planetytan som vi rör oss på. Konstnären beskriver själv filmen som en visuell representation av vårt beroende av jorden i all dess sårbara storslagenhet. Filmen blir både en uppmaning och ett rop på hjälp. Varför förstör vi förutsättningarna för vår egen existens?

–Vår tid här är esoterisk, begränsad och immateriell. Livet såväl som planeten är skört, säger Kevin McGloughlin.

I den andra filmen ser vi Charles ”Pete” Conrad Jr, mannen som var kapten på Apollo 12-färden och som blev den tredje människan att gå på månen. I Kevin McGloughlins version har han tre huvuden, och hans tre par ögon tittar ner på oss. De tycks undra vad vi håller på med.

Om konstnären

Kevin McGloughlin är filmare och animatör som med sitt intensiva och expressionistiska uttryck gjort sig känd för att tänja gränserna för det visuella språket. Han arbetar närmast abstrakt med ett experimentellt förhållningssätt och även om han är självlärd så började han inte helt överraskande sin karriär som målare och fotograf innan han valde filmen som konstnärligt medium.

Kevin McGloughlin bor och verkar i Sligo, Irland. Han är autodidakt och har medverkat i en rad utställningar, digitala och fysiska, över hela världen. Hans konstnärskap utforskar olika experimentella tekniker för att skapa tankeväckande och fördjupade verk. McGloughlin arbetar också med elektronisk musik.

Om Konstpaus

Under 2022 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Mer information om konstnären och verket: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 32.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Ladda ned bild
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Ladda ned bild
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Stillbild Epoch. Foto: Kevin Mc Gloughlin
Ladda ned bild
Konstnären Kevin Mc Gloughlin. Foto: Morgan Bonel
Konstnären Kevin Mc Gloughlin. Foto: Morgan Bonel
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Ungdomsorkestrar från Järva, Skärholmen och Farsta intar Berwaldhallen 22 maj 202213.5.2022 09:58:38 CEST | Pressmeddelande

160 ungdomar från stadens förorter spelar på Berwaldhallen tillsammans med musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av konferencier Kalle Moraeus. Genom Kulturskolans orkesterskola El Sistema Stockholm intar de unga musikerna scenen den 22 maj kl. 15:00, då deras läsår avslutas i ett sprakande musikaliskt firande. Välkommen även på genrepet 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum