Filmriket

Filmriket fortsätter efter en framgångsrik höst

Dela

Rörlig bild har på senare år tagit en allt större plats i barn och ungas liv, därför lanserades den kostnadsfria filmpedagogiska webbplattformen Filmriket under höstterminen 2018. Plattformen hjälper pedagoger att lära barn att se, skapa och kritiskt granska film. Projektet kommer nu att fortsätta och utvecklas under vårterminen.

Hilma Olsson och hennes elever har under hösten arbetat med Filmrikets övningar.

– Mina elever befinner sig ständigt i den rörliga bildens värld via tv-spel, mobiler och datorer. Därför ser jag det som skolans uppgift att göra dem till medvetna och kritiska användare, som både konstnärligt och tekniskt, förstår hur olika medier fungerar och samspelar. Filmriket har därför varit till stor hjälp i min undervisning, säger Hilma Olsson, lärare på Rådmansvångens skola i Malmö.

Filmriket har skapats utifrån ett nationellt behov. Flertalet kommuner har inte tillgång till den kunskap som krävs för att utbilda barn med filmkunnighet, men med denna webbplattform kan alla få tillgång till det oavsett var du befinner dig i Sverige.

Rörlig bild är fortfarande ett ungt medium, men det utvecklas mer och mer. Genom sociala medier, som exempelvis Snapchat och Youtube, tar film idag allt större plats i ungas vardag. Både som underhållning och kommunikationsmedel, men även för informationshämtning.

Det är därför viktigt att skolan och andra pedagogiska verksamheter lär barn och unga att granska och tolka budskap som förmedlas genom den rörliga bilden samtidigt som de får arbeta kreativt med att skapa film. Filmriket vill rusta barn och unga för framtidens medium.

– Vi vill ge elever möjlighet att kunna få utveckla sina kulturella, kreativa och kritiska kompetenser genom att se, skapa och analysera rörlig bild, säger Lianna Hallsénius, projektledare på Filmriket.

Den filmpedagogiska plattformen har tydliga kopplingar till grundskolans läroplan, men den riktar sig till alla som arbetar inom någon form av pedagogisk verksamhet. På plattformen finns studiematerial, så som steg-för-steg guider och ifyllbara mallar, som kan användas som underlag för lektioner eller som enskilda övningar.

Filmriket har under hösten 2018 framgångsrikt använts av lärare och pedagoger i hela Sverige. Därför kommer projektet nu att fortsätta under vårterminen 2019.

Filmriket ger alla barn i Sverige möjlighet att lära sig att skapa och tolka film oavsett socioekonomisk bakgrund, skola eller individuella förutsättningar. Den filmpedagogiska webbplattformen finns tillgänglig kostnadsfritt för lärare och annan pedagogisk personal på www.filmriket.com.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lianna Hallsénius
Lianna Hallsénius
Ladda ned bild

Länkar

Om

Filmriket är en filmpedagogisk webbplattform som riktar sig till alla grundskoleelever och pedagoger i Sverige. Syftet är att barn och unga ska få verktyg att tolka och granska framtidens kommunikationssätt – rörlig bild. Plattformen är kostnadsfri och tar avstamp i grundskolans läroplan.

Följ Filmriket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Filmriket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum