Universitetssjukhuset Örebro

Filmsatsning utbildar unga om kemikalier i vardagen

Dela

Kemikalier finns överallt omkring oss och de kan påverka vår hälsa. Men vad kan vi göra för att minska mängden kemikalier i våra hem? Det får ungdomar lära sig tillsammans med Kemikaliepatrullen i en ny filmsatsning från Arbets- och miljömedicin.

Kemikaliepatrullen består av Adam, Greta och Khozama som under ledning av pedagogen Linn undersöker vilka kemikalier som finns i våra hem. Tillsammans undersöker de vardagsrummet, tvättstugan, badrummet samt köket och hittar produkter som elektronik, smink och husgeråd.

– Kemikalier kan påverka vår hälsa och de finns överallt omkring oss, inte minst i våra hem. Men genom några få enkla förändringar i vardagen kan vi minska den totala mängden kemikalier omkring oss, vilket är bra både för oss själva och för miljön, säger Ann-Christine Mannerling, yrkes- och miljöhygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Samarbete med Kretsloppslandet

Genom ett samarbete med den interaktiva utställningen Kretsloppslandet vid Tekniska kvarnen i Örebro kommer filmen bland annat visas för skolklasser som besöker utställningen. Men även barn och ungdomar som besöker utställningen på helger kommer kunna se filmen.

– Kretsloppslandet har ett brett fokus och ger en fantastisk möjlighet för ungdomar att lära sig om avfall och återvinning, klimat, vatten och mycket mer. Kemikalierna i vår vardag är en naturlig del av detta och genom samarbetet når vi många unga som förhoppningsvis börjar tänka till om vad de kan göra i sin vardag, säger Ann-Christine Mannerling.

Vid frågor kontakta

Ann-Christine Mannerling
Enhetschef, yrkes- och miljöhygieniker
Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro
Telefon: 019-602 24 99
E-post: ann-christine.mannerling@regionorebrolan.se

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.KemikaliepatrullenFler videor

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Arbets- och miljömedicins uppdrag är att förebygga ohälsa orsakad av miljön och vi arbetar på uppdrag av Region Sörmland, Region Värmland, Region Västmanland och Region Örebro län.

Vårt arbete rör sambandet mellan hälsa och ohälsa och olika typer av exponeringar i miljön. Hos oss står arbetsmiljö och omgivande miljö i fokus.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Ungdomar med autism vill vara fysiskt aktiva under rätt förutsättningar30.11.2022 13:20:00 CET | Pressmeddelande

Ungdomar med autism är generellt mindre fysiskt aktiva än ungdomar utan diagnos, det visar forskning som tidigare gjorts. Forskning från Region Örebro län visar att ungdomarna visst vill vara fysiskt aktiva om vissa villkor uppfylldes. ”Det var ofta omständigheterna runt omkring själva fysiska aktiviteten som gjorde att det blev svårt”, säger Susann Arnell, fysioterapeut inom barn- och ungdomshabiliteringen.

Forskare vill öka delaktigheten för rättspsykiatrins patienter25.11.2022 15:35:00 CET | Pressmeddelande

Patientens delaktighet i sin vård är ett viktigt inslag inom hälso- och sjukvården. ”Inom rättspsykiatrin är patientdelaktigheten mer komplex just för att vi både ska vara vårdgivare och samtidigt vara den som håller patienten inlåst. Genom att utveckla en enkät för att skatta patienters upplevda delaktighet i vården kan vi mer träffsäkert genomföra insatser för att öka delaktigheten”, säger forskaren Mikael Selvin inom Region Örebro län.

Örebroforskare bidrar till minskning av sexuellt överförbara infektioner22.11.2022 15:30:00 CET | Pressmeddelande

127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré. Sexuellt överförbara infektioner är ett stort folkhälsoproblem världen över. ”Genom forskningen har vår kunskap ökat kring hur infektionsläget är i Sverige. Vi vet nu mer om vilka typer av bakterier som cirkulerar och det underlättar för vårdens arbete framåt”, säger Ronza Hadad, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset Örebro.

Kejsarsnitt ökar risken att barnet får allergi – för tidig födsel minskar risken16.11.2022 11:10:29 CET | Pressmeddelande

En fjärdedel av alla barn i Sverige drabbas av astma och allergisjukdomar. Redan vid födseln påverkas risken att insjukna senare i livet. ”I min avhandling såg vi att de barn som föddes med kejsarsnitt hade en ökad risk för allergier. Däremot barn som föddes innan vecka 37 hade en lägre risk”, berättar forskare Niki Mitselou vid Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum