Universitetssjukhuset Örebro

Filmsatsning utbildar unga om kemikalier i vardagen

Dela

Kemikalier finns överallt omkring oss och de kan påverka vår hälsa. Men vad kan vi göra för att minska mängden kemikalier i våra hem? Det får ungdomar lära sig tillsammans med Kemikaliepatrullen i en ny filmsatsning från Arbets- och miljömedicin.

Kemikaliepatrullen består av Adam, Greta och Khozama som under ledning av pedagogen Linn undersöker vilka kemikalier som finns i våra hem. Tillsammans undersöker de vardagsrummet, tvättstugan, badrummet samt köket och hittar produkter som elektronik, smink och husgeråd.

– Kemikalier kan påverka vår hälsa och de finns överallt omkring oss, inte minst i våra hem. Men genom några få enkla förändringar i vardagen kan vi minska den totala mängden kemikalier omkring oss, vilket är bra både för oss själva och för miljön, säger Ann-Christine Mannerling, yrkes- och miljöhygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Samarbete med Kretsloppslandet

Genom ett samarbete med den interaktiva utställningen Kretsloppslandet vid Tekniska kvarnen i Örebro kommer filmen bland annat visas för skolklasser som besöker utställningen. Men även barn och ungdomar som besöker utställningen på helger kommer kunna se filmen.

– Kretsloppslandet har ett brett fokus och ger en fantastisk möjlighet för ungdomar att lära sig om avfall och återvinning, klimat, vatten och mycket mer. Kemikalierna i vår vardag är en naturlig del av detta och genom samarbetet når vi många unga som förhoppningsvis börjar tänka till om vad de kan göra i sin vardag, säger Ann-Christine Mannerling.

Vid frågor kontakta

Ann-Christine Mannerling
Enhetschef, yrkes- och miljöhygieniker
Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset Örebro
Telefon: 019-602 24 99
E-post: ann-christine.mannerling@regionorebrolan.se

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.KemikaliepatrullenFler videor

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Arbets- och miljömedicins uppdrag är att förebygga ohälsa orsakad av miljön och vi arbetar på uppdrag av Region Sörmland, Region Värmland, Region Västmanland och Region Örebro län.

Vårt arbete rör sambandet mellan hälsa och ohälsa och olika typer av exponeringar i miljön. Hos oss står arbetsmiljö och omgivande miljö i fokus.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Miljonanslag till utveckling och forskning - sjuksköterskestudenter ska stärka välfärdstekniken på särskilda boenden20.12.2021 10:29:23 CET | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat 2 miljoner kronor till ett projekt om välfärdsteknik i samverkan mellan Örebro universitet, Region Örebro län och sex kommuner i länet. ”Tanken är att välfärdstekniken ska öka livskvalitén för brukarna och ge en förbättrad arbetssituation för medarbetarna som arbetar på särskilda boenden”, säger Ylva Nilsagård, forskningsledare för Nära vård inom Region Örebro län.

Teknik kan hjälpa studenter att förbereda sig inför verksamhetsförlagd utbildning17.12.2021 10:07:36 CET | Pressmeddelande

Under utbildningen för att bli sjuksköterska eller läkare ingår verksamhetsförlagd utbildning, så kallad VFU. Det finns olika tekniska lösningar som skulle kunna hjälpa studenterna att få ut mer av sin kliniska praktik. För att undersöka hur behoven ser ut bland studenterna inför sin VFU har Vinnova delat ut 2 miljoner kronor till ett projekt som drivs av Örebro universitet och Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum