Dramaten

Filosofiprofessor Åsa Wikforss gör Performance Lecture om sanning

Dela

Varför har vi så svårt att ta till oss vissa sanningar? Kan något vara sant för mig och falskt för dig? Varför sprids falska nyheter så lätt och varför blir det viktigare och viktigare att vara källkritisk? Det vill Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, ge svar på i en ny Performance Lecture som sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. För regi står Carolina Frände. Urpremiär 8 november.

Åsa Wikforss. Foto: Sören Vilks
Åsa Wikforss. Foto: Sören Vilks

Åsa Wikforss har tänkt och skrivit mycket om kunskap och sanning, och hon kämpar mot de krafter som hotar kunskapen. När hon sommarpratade i Sveriges Radio P1 förra året inledde hon med orden: ”Striden om verkligheten är i full gång!”. Nu fortsätter hon kampen i en Performance Lecture på Dramaten och berättar bland annat om hur tänkandets skevheter och våra egna känslor sätter krokben för oss själva. Till sin hjälp har hon två skådespelare från Dramaten som agerar ciceroner. Carolina Frände regisserar denna iscensatta föreläsning som, i både scenografi och uttryck, kommer inspireras av David Lynchs tv-serie Twin Peaks.

– Vi lever i post-sanningens tid. Falska nyheter, konspirationsteorier och skeva berättelser sköljer över oss. Då gäller det att rusta sig: att förstå varför vi är så sårbara för det falska, vad kunskap är och hur grupptänkande hotar det demokratiska samtalet, säger Åsa Wikforss.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi, ledamot i Svenska Akademien och har gett ut boken Alternativa fakta. Hon disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges två första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Idag forskar hon inom språkfilosofi och kunskapsteori.

Carolina Frände är regissör med ett 70-tal produktioner i bagaget. Hon har varit konstnärlig ledare för Unga Riks/Riksteatern, prorektor på Teaterhögskolan i Stockholm och konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen.

En produktion från Dramaten& i samarbete med Nobel Prize Museum.

Medverkande
Åsa Wikforss
Två skådespelare från Dramaten

Regi Carolina Frände
Scenografi och kostym Carolina Frände

Performance Lecture: Om sanning, urpremiär 8 november, Lilla scenen.

Performance Lecture, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett format på Dramaten som arrangeras inom ramen för Dramaten&. Programmet rymmer ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum som tar sitt avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla och ekonomiprofessor Michael Dahlen om lycka.

Dramaten& ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsa Wikforss. Foto: Sören Vilks
Åsa Wikforss. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Carolina Frände. Foto: Petra Hellberg
Carolina Frände. Foto: Petra Hellberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum