Universeum

Finaldags i skolprojekt som ska förse kemibranschen med arbetskraft

Dela

Det går bra för Sveriges kemiföretag, men branschen har rekryteringsproblem. Nya skolprojektet KemiSmart ska skapa intresse för studier och arbete inom kemibranschen genom att visa hur kunskap inom kemi kan bidra till Sveriges tillväxt och en hållbar utveckling. Imorgon torsdag 9 maj är det final på Universeum!

När branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) frågade sina medlemsföretag om deras möjligheter att hitta rätt personal uppgav 64 procent att de har vissa eller stora svårigheter att rekrytera kemister och ingenjörer. Och rekryteringsbehovet väntas bara öka de närmaste åren, mycket på grund av pensionsavgångar.

– Kemiindustrin är verkligen en framtidsbransch. Därför är det synd att så många fått lära sig att kemikalier är skadligt, både för människor och miljö. Det är långt ifrån hela sanningen. Kemi och kemikalier har stor betydelse i arbetet för en hållbar utveckling, säger Anna Havel, pedagog på Universeum och projektledare för KemiSmart.

KemiSmart är ett helt nytt skolprojekt på Universeum för årskurs 7 och 8, som i år har fokus på plaster, eller polymerer, i samhället. Uppgiften för de deltagande klasserna är att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier. Uppdragen tas fram av de företag som går in som partners i skolprojektet, bland andra AstraZeneca och BASF.

Tävlingen startade i september och har final på torsdag 9 maj. Då kommer 285 elever från tio klasser till Universeum för att presentera sina arbeten som bedöms av en jury. I juryn sitter bland andra Annika Boss, forskare inom polymera material på RISE, Per Lincoln, professor vid Kemi och kemiteknik på Chalmers och Anders Lennartsson, forskningsingenjör vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi på Göteborgs universitet.

– I våra skolprojekt arbetar vi i långa lärprocesser. Arbetssättet utgår från det entreprenöriella lärandet och tränar eleverna på att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. På olika sätt utmanar vi och lärarna deras innovationskraft och kreativitet, och det syns verkligen i de inlämnade tävlingsbidragen, säger Anna Havel.

Bland klassernas lösningar finns ett utökat pantsystem som även omfattar plastförpackningar från till exempel diskmedel och mejeriprodukter, en klimatsmart binda tillverkad av bionedbrytbar polymer och en ny burk för läkemedel gjord av PEF-plast och cellulosa.


KemiSmart 2019 genomförs i samarbete med AstraZeneca, BASF, Chalmers, Göteborgs universitet, RISE, Veolia och Västra Götalandsregionen.

Klasser från Frillesåsskolan, Göteborgs högre samskola, Påvelundsskolan och Torpskolan deltar.


Media är varmt välkomna till finalen på Universeum. 09.30–10.30 besöker juryn alla klasser och bedömer bidragen. 10.45–11.45 presenterar klassrepresentanter bidragen på scen. 12.30 avslutas finaldagen med prisutdelning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Universeum siktar mot rymden med akademi och näringsliv13.9.2019 15:10:00 CESTPressmeddelande

Hoppa på månen, pricka Mars med en rymdfarkost och svischa förbi stjärnor och svarta hål i det digitala planetariet. Imorgon öppnar Rymdresan, Universeums helt nya utställning om människan och rymden. Redan idag offentliggör Universeum ett nytt partnerskap: GKN Aerospace ansluter till vetenskapscentrets satsning på att öka kunskaperna om rymden liksom kännedomen om rymdindustrins betydelse för en hållbar utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum