Svenska Basketbollförbundet

Finland och världsstjärnor i VM-kval

Dela

Drömmatchen mot Finland blir av och eventuellt NBA-stjärnan Luka Doncic till Sverige. Det står klart sedan Sverige lottats in i samma VM-kvalgrupp som Finland, Slovenien och Kroatien. - En stor utmaning för oss, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Direkt från Patrick Baumann House of Basketball i Genève direktsände FIBA igår VM-kvalottningen där 80 lag från hela världen lottades in i olika kvalgrupper. Totalt 32 lag går vidare till VM 2023, som spelas i Filippinerna, Japan och Indonesien. Finalen kommer att spelas i Filippinerna i arenan Philippine Arena som tar 55 000 åskådare.

Men först ska dessa 32 lag tas ut genom två kvalomgångar. I den första kvalomgången spelar fyra lag i varje grupp - tre lag går vidare. Dessa tre lag paras ihop med tre lag från en annan grupp till en sexlagsgrupp. De tre bästa lagen från denna grupp går till VM.

Sverige har i denna första kvalomgång hamnat med Slovenien (världsranking 4), Kroatien (21) och Finland (34). En lottning som kan innebära att det står mellan Sverige och Finland vem som går vidare. 

- Vi är rankade 57:a i världen så alla lottningar är svåra för oss. Men det kittlar såklart att få möta Finland, som nu åter har tillgång till en av Europas bästa guards i Petteri Koponen, och världsnationer som Slovenien och Kroatien. Sedan är det så att vi behöver alla våra spelare för att kunna tävla på denna nivå, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Men även utöver den sportsliga utmaningen har VM-kvalmatcherna potential att bli något alldeles extra för basketfans. Just Finland har en stor publiktradition och lockar ofta över 10000 åskådare på sina hemmamatcher. Nu hoppas Sverige på att denna finnkamp blir en klassiker.

- Jag tänker på våra fans i Moose nation som grundades med finska Susijengi som inspiration. Nu, fem år senare, ställs de mot just Susijengi. Det kan även bli fantastiska publikfester mot Slovenien om de kommer med Luka Doncic i juli samt Kroatien som har många fans i Sverige, säger kommunikationsansvarig Johannes Wohlert som även lyfter det ökade basketintresset i Sverige.

- Vi har sett de senaste åren att många i Sverige verkligen älskar att gå på dessa matcher. Vi siktar alltid på att ge en slags NBA-upplevelse med svensk touch och det är målet nu också, fortsätter Wohlert.

Redan den 25 november spelas hemmamatchen mot Finland. 

Grupp C

Slovenien

Kroatien

Finland

Sverige 

Matchschema

25 nov 2021 Sverige - Finland, Kroatien - Slovenien

28 nov 2021 Slovenien - Sverige, Finland - Kroatien

25 feb 2022 Kroatien - Sverige, Finland - Slovenien

28 feb 2022 Sverige - Kroatien, Slovenien - Finland

30 jun 2022 Finland - Sverige, Slovenien - Kroatien

3 juli 2022 Sverige - Slovenien, Kroatien - Finland

Förutsättningar

De tre bästa lagen går vidare och formar en sexlagsgrupp med de tre bästa lagen från grupp D (Tyskland, Estland, Israel och Polen). De tre bästa lagen från denna grupp går till VM.

Läs mer om VM och VM-kvalet på FIBA:s officiella hemsida

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Idag startar rullstolsbasket i Wetterbygden8.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lena Nordquist, Carina Forell och Linda Leidefors utses till Loka Heroes när de nu startar upp rullstolsbasket i Jönköping/Huskvarna. Satsningen är en viktig del i att erbjuda basket för alla, och får stöd av Loka Heroes genom satsningen Ballers on Wheels. Tillsammans med de svenska rullstolsbasketprofilerna, Hillevi Hansson och Louise Forell, syftar initiativet till att aktivera barn och unga i sporten och få igång rullstolsbasket på fler orter i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum