Finlands gränser öppnas för turister: 5 anledningar till att semestra i världens lyckligaste och mest hållbara land

Dela

Efter tio månaders stängda gränser öppnar Finland idag, måndagen den 21 juni, sina gränser för turister från EU och Schengen. För inträde i landet behövs dock intyg på vaccination senast fjorton dagar innan resa, eller intyg på bekräftad COVID-19-infektion inom de senaste sex månaderna. Korrekt information uppdateras löpande på Finnish Border Guards hemsida, och för en enkel och smidig inresa rekommenderas officiella inreseguiden Finentry.

Ytterö strand. Foto: Visit Finland
Ytterö strand. Foto: Visit Finland

Nyligen rankades Finland som det lyckligaste landet i världen i World Happiness Report, och det för fjärde året i rad. I dagarna rankades landet även som det mest hållbara landet i världen i Sustainable Development Report. Lägg därtill orörd natur utan trängsel, arkitektur och design i framkant och en kulinarisk nation på frammarch så har du det perfekta första post-covid-resmålet framför dig.

1. För konstälskaren: Helsingfors Biennial
Helsinki Biennial öppnade för första gången i år och är ett internationellt konstevenemang som pågår mellan 12 juni och 26 september. Biennalen äger rum på den tidigare militärön Skanslandet i Helsingfors skärgård, en karg och vild ö vars natur och gamla militärbyggnader har en central roll i utställningarna. Under titeln The Same Sea presenterar 41 konstnärer och konstnärsgrupper från hela världen sina moderna alster som utforskar Skanslandets kulturhistoria, geopolitiska läge och dynamiska miljö. Till ön tar du dig via båt från Helsingfors, ta gärna med dig cykel för att njuta av ön!
Läs mer på: https://helsinkibiennaali.fi/sv/

2. För sjökrabborna: ö-luffa i världens största skärgård
Visste du att Finlands skärgård är störst I världen med sina över 50 000 öar? Här kan du öluffa, upptäcka historiska byggnader, makalösa hus, mysiga B&B, små fiskelägen eller besöka Muminlandet i Nådendal. Färjor puttrar runt mellan öarna, så det är lätt att ta sig fram. Vi rekommenderar även här att ta med cykel! En annat tips är att övernatta i någon av finlands alla fyrar, eftersom vissa av dem nu agerar hotell med utsikt i världsklass. För total harmoni med både natur och finsk design bokar du en Nolla Cabin, ett designat och cirkulärt ”trätält” beläget på en klippa på den förra militärön Utö. Hållbart, supersnyggt, enskilt, Marimekkoinrett och med milsvid utsikt över havet.
Läs mer på: https://nollacabins.com/en/


3. För skogsmullarna: utforska “The Green capital of Europe”
Skälen till att staden Lahtis kallas så är många. Den siktar inte bara på att bli Finlands första klimatneutrala kommun vid 2025, men den ligger dessutom i ett grönt, frodande landskap med flera nationalparker på armlängds avstånd. Här, mitt i finska ”Lakeland”, ligger även Lake Hotel Lehmonkärki och Haasi Mirror Houses. Ett femstjärnigt hotell med varma källor, badtunnor, bastu och allt annat du behöver för att koppla av totalt mellan sjöbad, skogsbad och vandring.
Läs mer på: https://lehmonkarki.fi/en/accommodation/haasi-mirror-houses/

4. För nattcyklisten: Saimaa Cycle Tour
Årliga Saimaa Cycle Tour löper genom ett av världens vackraste sjöområden och låter dig uppleva midnattssolens magi till hoj! Detta då loppet går av stapeln på kvällstid. Saimaa Cycle Tour är dock inte en tävling utan ett 285 kilometer långt lopp som är öppet för alla som önskar uppleva den finska naturen under en magisk sommarnatt mellan sjöar och genom skogar. Ta med cykeln och kom!
Läs mer på: https://saimaacycletour.com/en

5. För strandskatorna: Ytterö strand
Visste du att Nordens längsta och bredaste strand ligger i Finland? Nu vet du. Den sträcker sig hela 6 kilometer längs Östersjön vid Björneborg och är känd för sina många och höga sanddyner. Stranden har dessutom blivit utsedd till plats 12 på listan av de bästa stränderna i världen av tidningen The Guardians läsare, det trodde du inte va? Spa, restauranger, mysiga gästgiverier, camping. Allt finns här.
Läs mer på: https://www.visityyteri.fi/en/plan-your-trip/info/

OM VISIT FINLAND
Visit Finland, är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.

FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION, KONTAKTA:
Lisa Blomqvist, presskontakt Visit Finland, +46 70 819 88 04, lisa.blomqvist@obeyapr.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ytterö strand. Foto: Visit Finland
Ytterö strand. Foto: Visit Finland
Ladda ned bild
Nolla Cabins. Foto: Visit Finland
Nolla Cabins. Foto: Visit Finland
Ladda ned bild
Helsinki Biennial. Foto: Visit Finland
Helsinki Biennial. Foto: Visit Finland
Ladda ned bild
Bengtskär fyr. Foto: Visit Finland/Jaakko Kivelä
Bengtskär fyr. Foto: Visit Finland/Jaakko Kivelä
Ladda ned bild
Bengtskär fyr. Foto: Visit Finland/Nora Wilson
Bengtskär fyr. Foto: Visit Finland/Nora Wilson
Ladda ned bild
Saimaa Cycle Tour. Foto: Visit Finland/Mikko Nikkinen
Saimaa Cycle Tour. Foto: Visit Finland/Mikko Nikkinen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Visit Finland
Porkkalankatu 1
00180 Helsingfors

https://www.visitfinland.com/

Följ Visit Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Visit Finland

Åland och Åbo for foodies – upptäck matdestinationerna en färja bort2.9.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finland som matdestination är ännu outforskad mark för många svenska foodies men det är dags att ta sikte över Östersjön mot de finska kust- och skärgårdspärlorna Åland och Åbo. Bara en färja bort hittar man ett ambitiöst restaurangliv, superlokala råvaror och om man har tur en och annan viking. Vi har samlat öarnas bästa och mest udda mat- och restaurangupplevelser.

Visit Finland välkomnar turister genom att visa upp reseinitiativ födda ur pandemin30.6.2021 10:50:46 CEST | Pressmeddelande

I spåren av pandemin har finska reseföretag och entreprenörer, precis som i många andra länder, tvingats mot nya arbetssätt, initiativ och satsningar. Visit Finland vill med sitt initativ Hospitality Heroes lyfta några av dem och samtidigt visa upp hur Finland kommit att bli det perfekta resmålet efter pandemin, med rejält med svängrum och storsatsningar på hållbar turism. Kocken Henri Aléns forskningsprojekt och välgörenhetsveckor, Barö Archipelago Hotel med kontaktlösa upplevelser och Fårfarmen Hakamaas virtuella fårmöten är några av satsningarna kring hållbar och säker turism som lyfts fram i Hospitality Heroes.

Fira midsommar med finsk twist: 5 sätt att uppdatera ditt firande23.6.2021 16:07:59 CEST | Pressmeddelande

Med tanke på den mörka och långa nordiska vintern är det inte konstigt att sommaren är tiden då vi lever upp och vill umgås och festa. I både Sverige och Finland är midsommar (Juhannus på finska) en av årets största traditioner, även om den firas på lite olika sätt. Här följer några finska twistar att inspireras av för att ge årets midsommarfirande en fräsch uppdatering:

Helsingforsbiennalen 2021 öppnar den 12 juni9.6.2021 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Helsingforsbiennalen öppnar upp för allmänheten den 12 juni, under stadens årliga firande ”Helsingforsdagen”. Fram till den 26 september visar biennalen samtida konst på den tidigare militär-ön Skanslandet i Helsingfors skärgård. Några konstverk visas även på fastlandet. Med titeln The Same Sea presenterar biennalen 41 konstnärer och konstnärsgrupper från Finland och hela världen. 75 procent av konstverken är nyskapade och platsspecifika installationer som utforskar Skanslandets kulturhistoria, geopolitiska läge och dynamiska miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum