Svenska Orienteringsförbundet

Finländsk seger i Tiomilas damstafett - Alfta-Ösa tvåa

Dela

Finländska Tampereen Pyrintö vann damstafetten på Tiomila. Segermarginalen till tvåan och bästa svenska lag; Alfta-Ösa blev 1.38: ”Vår bästa placering någonsin på Tiomila”, säger Alfta-Ösas Josefine Heikka.

Tiomila är en verklig svensk idrottsklassiker. I år arrangeras stafetten i Glimåkra i nordöstra Skåne.

Och det var något som verkade passa finländska Tampereen Pyrintö (från Tammerfors) alldeles utmärkt. Laget var med i den absoluta täten genom hela stafetten. Men det var på den tredje sträckan som det, som det skulle visa sig, avgörande rycket kom.

Den 21-åriga schweiziskan Simona Aebersold, med hela nio guld från junior-VM hemma i prisskåpet, gick loss på slutkilometrarna:

- Det var först när vi kom in och passerade arenan med några kilometer kvar som jag hörde att jag var först. Det gjorde att jag kunde ta lite extra tid att läsa in mig på de sista kontrollerna. Och det var väldigt betydelsefullt, för det var en tekniskt utmanande avslutning, säger Aebersold som skickade ut fjärdesträckans Saila Kinni i en ledning på drygt en minut.

Kinni gjorde ett fantastiskt lopp och utökade ledningen till över fyra minuter. Och det utgångsläget utnyttjade slutsträckans Venla Harju på bästa sätt, detta trots att marginalen till de jagande lagen minskade på slutkilometrarna. Till slut blev det finländska lagets segermarginal ”bara” en och en halv minut.

Tvåa och bästa svenska lag blev Alfta-Ösa. Slutsträckans Natalia Gemperle gjorde en kanoninsats och tog in fyra minuter på Tampereen Pyrintö. Andraplatsen är Alfta-Ösas bästa placering genom tiderna i Tiomila:

- Vi är väldigt nöjda. Vi har gjort stabila insatser genom hela stafetten, sen är det klart att Natalias lopp sticker ut. Men jag skulle säga att det är jämnheten som gör att vi blir tvåa. Det känns jättekul. Och det är så klart extra prestige i att vara bästa svenska lag, säger andrasträckans Josefine Heikka.

Näst bästa svenska lag blev IFK Göteborg som slutade trea, 45 sekunder bakom Alfta-Ösa.

Ytterligare tre svenska lag slog sig in bland de tio bästa. Kåre blev femma, Pan-Kristianstad sjua och Tisaren tia.

Klockan 20.30 startar Tiomilakavlen över tio sträckor, segrarlaget väntas i mål i morgon bitti vid halv åtta.

Resultat

GLIMÅKRA, Tiomila, Damer: 1) Tampereen Pyrintö (Lotta Karhola, Anni-Maija Fincke, Simona Aebersold, Saila Kinni, Venla Harju), 235.52, 2) Alfta-Ösa (Irina Nyberg, Josefine Heikka, Galina Vinogradova, Sara Eskilsson, Natalia Gemperle), +1.38, 3) IFK Göteborg (Ingjerd Myhre, Kirsi Nurmi, Miri Thrane Ødum, Elin Månsson, Sara Hagström), +2.33, 4) Fredrikstad, +2.42, 5) Kåre (Vilma von Krusenstierna, Martina Ruch, Kajsa Risby, Jenny Eriksson, Lisa Risby), +2.49.

Övriga svenska placeringar: 7) Pan-Kristianstad, +3.32, 10) Tisaren, +6.48, 11) Lidingö, +6.58, 13) Lidingö 2, +7.17, 17) Stora Tuna, +9.14, 18) Göteborg-Majorna, +11.07, 20) Sävedalen, +12.40.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Orienteringslegendaren till Sverige: "Vill dela med mig av min passion"13.2.2020 12:00:32 CETPressmeddelande

Världens mest framgångsrika orienterare, Simone Niggli, flyttar till Sverige. Under sitt år i Sverige kommer hon vara instruktör på Orienteringsgymnasiet i Hallsberg, men hon kommer även att hjälpa de svenska landslagslöparna att bli bättre i kontinental terräng. "Att få in Simone som ledare och en viktig del i satsningen på att bli starkare i kontinental terräng känns verkligen klockrent", säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum