Uppsala kommun

Fira nationaldagen i Parksnäckan

Dela

På nationaldagen måndag 6 juni bjuder Uppsala kommun in till traditionsenligt firande i Parksnäckan i Stadsträdgården med tal, musik och sång. Kommunens nya medborgare är hedersgäster, de välkomnas under förmiddagen i en medborgarskapsceremoni på Uppsala slott.

– Äntligen är alla restriktioner för sammankomster borta och vi kan återigen välkomna våra nya medborgare vid en ceremoni på Uppsala slott. Den 6 juni är ett fantastiskt tillfälle att  tillsammans fira vårt land Sverige och då särskilt värdesätta den fred och frihet vi har, säger Eva Edwardsson (L), kommunfullmäktiges ordförande.

Före firandet i Parksnäckan hålls en ceremoni på Uppsala slott då de nya medborgarna tar emot sitt minnesbevis. Alla våra 2050 nya medborgare, varav 415 barn har bjudits in. Civilminister Ardalan Shekarabi (S), kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L), kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP) och Kholod Saghir, chefredaktör Svenska Pen, håller tal. Sång framförs av kören La Cappella. Konferencier är kulturdirektör Sten Bernhardsson

Talare vid firandet i Parksnäckan är bland annat kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L), kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP) och Jacke Sjödin, kåsör och underhållare. Förutom det blir det sång och musik med barnkörer från Kulturskolan och Uppsala Blåsarsymfoniker. Hela programmet finns på uppsala.se/6juni 

– I år, då det pågår ett krig i Europa, är vår Nationaldag extra viktig att fira. Nationaldagen är en dag då vi firar Sverige som ett land i fred där människor med olika bakgrund lever tillsammans i  frihet, säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämnden ordförande.

Alla är välkomna till firandet i Parksnäckan 13.30, med insläpp 12.45.

Tid för media är 12.50-13.00 på Parksnäckan. Önskemål kring intervjuer/fotografering hanteras av Eva Sterte, se kontaktuppgifter nedan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Magasin X får Uppsala kommuns arkitekturpris 202220.6.2022 11:48:03 CEST | Pressmeddelande

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat. – Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum