Uppsala Konsert & Kongress

Flamencostjärnor till Uppsala Internationella Gitarrfestival 2019

Dela

Uppsala Internationella Gitarrfestival 9-13 oktober 2019 förgylls av flamenco i olika format. Niño Josele, Sandra Carrasco och Robi Svärd gör gemensam sak på lördagkvällen då de för första gången möts på scenen!

Det här är berättelsen om tre flamencoartisters vitt skilda rutter över flamencons farvatten – Niño Josele, Sandra Carrasco och Robi Svärd. Nu är det klart att dessa tre storheter möts på scen för första gången i det exklusiva musikprojektet Tres Cuentos, lördag 12 oktober.

– Vi känner oss mycket hedrade och glada att få spela på denna förnämliga festival, säger Robert ”Robi” Svärd. Personligen är det en stor dröm som går i uppfyllelse att få dela scen med en storhet som Niño Josele, den person som inspirerade min väg till flamencon.

Robi Svärds väg till flamencon är anmärkningsvärd av flera skäl eftersom han kommer från en klassisk bakgrund, är svensk och samtidigt en av ytterst få utländska flamencogitarrister som lyckats övertyga det kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien. Och trots ryggsäckar tyngda av arv och tradition har även Josele och Carrasco lyckats navigera i denna oförsonliga farled, var och en på sitt alldeles egna särpräglade sätt. Josele har valt att ta ett ordentligt kliv mot jazzen, och Carrasco mot bossa nova och world music i sitt sökande efter inspiration.

Gemensamt för dessa tre är att samtliga är förnyare. Med stadig förankring i traditionen hämtas inspiration från inte alltid så självklara platser, sett ur flamencovärldens ögon. vilket har utmynnat i deras alldeles unika sätt att presentera flamenco på.

Flamenco i olika format 

Föreställningen bjuder på deras visioner och ackompanjeras av en stjärnspäckad ensemble med musiker från den spanska artisteliten där man dels kommer att få uppleva flamencon i dess mest intima format, men också dess motsats, då inte mindre än tio artister tillsammans medverkar på scen.

Men Tres Cuentos handlar även om mötets kraft. De där mötena som ibland kan verka helt slumpartade, men som långt senare visar sig haft livsavgörande konsekvenser. Något som minst sagt blivit tydligt när Svärd och den då turnérande Josele för första gången träffades i Sydney, Australien 1996. Där och då bestämde sig nämligen Svärd för att sadla om från klassiskt till flamenco. Att de 23 år senare skulle komma att dela scen i Sverige kunde nog ingen tro då. Allra minst Robi.

Våra liv är fyllda av denna typ av möten och nystar man lite i detta livets garn och hittar den famösa röda tråden, ja då återupptäcker man även många intressanta historier och iakttagelser som gjort oss till de vi är idag. Josele, Carrasco och Svärd låter musiken vittna om dessa möten som har tagit dem till den artistiska plats de befinner sig på idag.

Fler artister 2019

Sedan tidigare är ett av jazzens stora namn Bill Frisell klar till årets festival med sitt projekt Harmony med bl a Petra Haden i bandet. Fler artister släpps under våren.

Presskontakt Uppsala Internationella Gitarrfestival: 
Klaus Pontvik 070 95 000 98

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum