Dagens Samhälle

Fler 65-plussare kvar inom vården

Dela

Andelen vårdpersonal som arbetar efter 65 år har ökat kraftigt, men från en låg nivå. De flesta jobbar deltid eller på timmar. Barnmorskor ligger i topp, visar Dagens Samhälles analys.

 
I landstingen och regionerna har andelen anställda över 65 år ökat från drygt 1 procent 2005 till 5 procent förra året. Även 67-plussare har ökat kraftigt. Det visar personalstatistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som Dagens Samhälle bearbetat. Den omfattar både månads- och timavlönad personal i landstingen.

Barnmorskor är den yrkeskategori som ligger i topp. Där är andelen anställda som är över 65 år 7,5 procent. Tätt därefter följer läkare (7,4 procent) och biomedicinska analytiker (6,5 procent).

Det finns mycket att vinna på att den som orkar jobba efter 65 år också gör det. Inom välfärden finns mycket stora rekryteringsbehov, och en förlängning av pensionsåldern med två år skulle minska behovet med 50 000 anställda fram till 2026.

I en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle konstaterar fyra forskare att att befolkningen är mycket friskare än tidigare.

– Vi menar inte att alla orkar jobba längre, men det finns en stor sysselsättningsreserv i åldersgruppen 65–69 år, säger en av forskarna, Lisa Laun, till Dagens Samhälle.

Tabell, 65-plussare i vården 

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum