Djurens Rätt

Fler än 35 000 personer vill se en djurskyddsminister i Sveriges regering

Dela

Söndagen den 11 september, samma dag som riksdagsvalet ägde rum, avslutades Djurens Rätts namninsamling för ett inrättande av en djurskyddsminister och en expertmyndighet för djurskydd. Nu har de 35 198 namnen överlämnats till statsministerkandidaterna inför regeringsbildandet.

Camilla Bergvall tillsammans med de 35 198 inlämnade namnen.
Camilla Bergvall tillsammans med de 35 198 inlämnade namnen.

Djurens Rätt har överlämnat 35 198 namnunderskrifter till de båda möjliga statsministerkandidaterna Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Någon av dessa kommer få chansen att bilda en regering den kommande mandatperioden. Djurens Rätt gläds åt att så många skrivit under för ett stärkt djurskydd i Sverige.

– Att så många vill se en djurskyddsminister i regeringen visar återigen att djurskydd är en viktig fråga för svenska folket. Jag vill verkligen tacka alla som engagerat sig för att lyfta djurens röst i valrörelsen och som skrivit under namninsamlingen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Namninsamlingen handlar om att det inte finns någon minister eller myndighet med ett prioriterat ansvar för välfärd för de djur som lever sina liv i djurfabriker. Som det varit hittills har ansvaret för djurskyddsfrågor legat på landsbygdsministern och på en myndighet som tillhör Näringsdepartementet. Detta leder till ett dubbelt ansvar som är svårt att kombinera. Allt för ofta ser vi att djurskyddsfrågor prioriteras ner och att de frågor som får plats är de som bara skrapar på ytan för att inte utmana djurfabrikernas ekonomiska intressen. Detta trots att det finns mycket att göra för att kunna kalla svenskt djurskydd för världens bästa.

– En djurskyddsminister och tillhörande myndighet skulle lyfta djurens perspektiv till politisk nivå. Här kan kunskap samlas, idéer utvecklas och underlag skapas för välgrundade beslut som säkerställer ett starkt djurskydd i Sverige. Det är dags att djurskyddet får den prioritet som frågorna förtjänar och som svenska folket vill se, säger Camilla Bergvall.

Djurens Rätt hoppas nu att den blivande statsministern lyssnar på svenska folket och inrättar en djurskyddsminister i regeringen - för ett stärkt djurskydd i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Camilla Bergvall tillsammans med de 35 198 inlämnade namnen.
Camilla Bergvall tillsammans med de 35 198 inlämnade namnen.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Kartläggning visar omfattande lidande på Atrias kycklingslakteri i Sölvesborg20.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Atria Sverige AB har det tredje största slakteriet för kycklingar i Sverige och säljer kycklingkött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga. Under 2021 har Atria haft stora problem med klämda vingar, allvarliga frätskador på kycklingarna och hög dödlighet i transporter till slakteriet, men också skållning av levande kycklingar. Detta visar Djurens Rätts nya kartläggning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum