Jönköpings kommun

Fler bibliotek hålls öppna i sommar

Dela

Bibliotek är en viktig service för både unga och gamla. I sommar erbjuder Jönköpings kommuns bibliotek meröppet, sommarlovsaktiviteter, flera digitala tjänster och en helt ny app – Bibblix.

– Vi har fått in många önskemål om att kunna besöka närbiblioteken i sommar och har därför sett över öppettider och hittat en lösning. Biblioteken är en viktig service och det är självklart för oss att försöka möta medborgarnas behov, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, Jönköpings kommun.

I sommar planeras biblioteken i Taberg, Norrahammar, Bankeryd och Tenhult hålla öppet någon/några dagar i veckan och kompletteras med meröppet i Bankeryd och Huskvarna med start 21 juni. Planeringen av öppettider på respektive bibliotek beräknas vara klar tisdag 15 juni.

För att lösa bemanningen krävs att några av de andra biblioteken har stängt en eller två dagar i veckan så att medarbetare kan byta bibliotek och bemanna biblioteken i Taberg, Norrahammar, Tenhult och Bankeryd.

Biblioteken i Huskvarna, Öxnehaga, Österängen, Gränna, Visingsö, Råslätt och Stadsbiblioteket i centrala Jönköping har sommarlovsverksamhet i form av läsutmaningar och pyssel och öppet fyra dagar i veckan, vecka 24–34.

Ny digital tjänst – app med barnlitteratur

Alla barn mellan 6–12 år kommer dessutom att kunna ta del av drygt 2 400 boktitlar i appen Bibblix – från och med 14 juni. Det är en ny digital tjänst där barnen kan läsa böcker på sina läsplattor eller smartphones.

– Tillsammans med bibliotekens andra digitala tjänster: Biblio, Pressreader och Cineasterna hoppas vi verkligen att alla barn och andra kommer kunna ta del av fantastiska äventyr i böcker, tidningar och film i sommar – även om vi inte har möjlighet att hålla alla bibliotek öppna varje dag, säger Julia Sandwall, kultur- och bibliotekschef, Jönköpings kommun.

Bibliotekens restriktioner anpassas i linje med de justeringar som görs i samhället i övrigt i takt med att antalet smittade minskar. Flera begränsningar kvarstår utifrån pandemilagen, men från och med måndag 14 juni går det att studera eller läsa en tidning på plats i biblioteken. Maxgränsen för hur många som samtidigt får vistas i biblioteken och flera av restriktionerna finns kvar tills vidare, för att se vad som gäller se bibliotek.jonkoping.se

Nyckelord

Kontakter

Frida Christoffersson
Strategisk enhetschef, Biblioteken Jönköpings kommun
E-post: frida.christoffersson@jonkoping.se
Telefon: 036-107238

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum