Trafikverket

Fler cykelstråk i Stockholm sopsaltas i vinter

Dela

Sopsaltning är en relativt ny typ av halkbekämpning som cyklister länge har efterfrågat. Nu i vinter ska det bli ännu lättare att cykla i Stockholm när Trafikverket använder den lite dyrare men mycket effektivare metoden på ännu fler cykelstråk.

När den första snön nu lägger sig kommer Trafikverket att sopsalta ännu fler cykelsträckor än tidigare i Stockholm. Nya sträckor för i år är Handen–Sickla på väg 260 och Skurubron på väg 222.Sedan tidigare används metoden på bland annat cykelvägar längs Huddingevägen, Märstastråket, Sicklavägen och vid Stockholms universitet.

Sopsaltning är en halkbekämpning som innebär att snö och is först borstas bort från cykelbanan. Därefter sprids en saltlösning ut som hindrar att vägytan fryser på nytt. På ytor som sopsaltats blir det nästintill barkmarksförhållanden. Dessutom hålls cykelvägarna fria från grus och sand, vilket annars är en vanlig orsak till olyckor.

- Sopsaltning är en lite kostsammare metod, men resultatet blir så bra att vi prioriterar den kostnaden. En cykelväg som är sopsaltad leder till både ökad säkerhet och bättre framkomlighet för cyklisterna. Skurubron har tidigare inte sopsaltats, eftersom maskinen varit för tung för bron, men nu har entreprenörerna skaffat en lättare maskin som även går att köra på bron, säger Mikael Lindell, projektledare på underhåll på Trafikverket.

Det är viktigt med plogade och sandade cykelbanor, men det finns också mycket man kan göra som cyklist för att öka sin egen säkerhet under vintermånaderna. Här är några tips på vad du bör tänka på:

  • Byt till dubbdäck/vinterdäck även på cykeln.
  • Använd cykelhjälm.
  • Se till att synas genom att använda cykelbelysning och reflexer.
  • Serva cykeln så att bromsar, belysning och växlar fungerar som de ska.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Lindell, projektledare, 010-1254113 mikael.a.lindell@trafikverket.se
Josefine Gröndahl, mediekommunikatör, 010-1230461 josefine.grondahl@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-311500

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum