Jönköpings kommun

Fler evakueringsboenden förbereds i kommunen

Dela

Jönköpings kommun förbereder fler evakueringsboenden till ukrainska flyktingar. Näst på tur är Kålgårdshallen och före detta Bruksborg i Norrahammar som kommer att innebära uppemot 60 platser respektive 25 platser.

- Prognoserna för hur många som kan fly hit är fortfarande väldigt osäkra. Det pågår ett intensivt arbete i kommunen för att organisera ett flyktingmottagande utifrån Migrationsverkets begäran, säger Samuel Nyström, räddningschef.

De nya evakueringsboendena ska omgående gås igenom av Tekniska kontoret för att säkerställa fastighetens status, se över brandlarm, städning och möjligheten till att ordna med sängar och mat.

- Det var ett febrilt arbete i helgen för att ställa i ordning Västerhäll. Vi vet ännu inte när de första flyktingarna dyker upp, det kan ske redan imorgon. Men vi är förberedda.

Stort gensvar från allmänheten

Via kommunens hemsida www.jonkoping.se har privatpersoner sedan förra veckan kunnat fylla i ett formulär med vad man kan hjälpa till med i flyktingkrisen. Det inskickade materialet rör hittills allt ifrån tillgängliga rum, sängar eller tjänster.

- Gensvaret har varit stort och vi tror att vi kommer att få användning för den här listan så småningom. Vi är väldigt tacksamma, men ber att de som skickat in har lite tålamod. Fokus just nu ligger på de delar som Migrationsverket och kommunerna ansvarar för, det vill säga evakueringsboenden, säger Samuel Nyström.

Beredskapsgrupp på socialförvaltningen

Socialförvaltningen förbereder sig också för det arbete som kommer i takt med att fler flyktingar anländer till kommunen.

Stefan Österström, socialdirektör, framhåller att det är viktigt att alla flyktingar som kommer till landet blir registrerade vid något av Migrationsverkets kontor.

- Vi vet att trycket är stort hos Migrationsverket, men är man registrerad kan man få hjälp och stöd. Som asylsökande har man exempelvis rätt till dagersättning, boende och barnen har rätt till skolgång, säger Stefan Österström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Presskonferens angående föroreningarna i kvarteret Obygden13.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetet med att komma till rätta med föroreningarna i kvarteret Obygden går vidare in i ett viktigt skede. Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen, i nära dialog med de boende i området, arbetat med projektet. Syftet är att hitta ett åtgärdsalternativ för de föroreningar som en gammal kemtvättsverksamhet lämnat efter sig i ett bostadsområde i centrala Jönköping. Media hälsas välkomna till en presskonferens där företrädare för Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen kommer att berätta mer vad som händer i projektet på kort och lång sikt. Tid: Måndag 16 maj klockan 12.30 Plats: Rådhuset, Galleriet (plan 2) i Jönköping Presslegitimation kan krävas. Presskonferensen kommer att sändas live på www.jonkoping.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum