Norrköpings kommun

Fler får åka med skolbussar i pilotprojekt

Dela

Under höstterminen 2022 finns möjlighet för allmänheten att i mån av plats resa med två skolbusslinjer. Öppen skolbuss är ett pilotprojekt för att förbättra tillgängligheten till busstrafik på Norrköpings landsbygd.

Från och med den 17 augusti, när skolorna börjar, införs öppen skolbuss på två skolbusslinjer:

  • Styrstad/Lundby – Rambodal/Smedby
  • Kvarsebo – Krokek

På dessa två linjer får allmänheten åka med i mån av plats. Syftet är främst att underlätta pendling till skolor (gymnasium och grundskola med eget val) samt arbete.

Det är tekniska nämnden som beslutat att genomföra pilotprojektet där skolbussen öppnas upp i samband med Östgötatrafikens trafikomläggning på Norrköpings landsbygd där några busslinjer dragits in. Syftet med projektet är att se om skolbussen kan samordnas med allmänna resenärer, och samtidigt undersöka hur stort intresse som finns för den typen av lösning.

Kapaciteten är begränsad, vilket innebär att skolbarnen prioriteras först och att andra resenärer får åka med i mån av plats. På linjen Styrstad/Lundby rör det sig om ett fåtal platser. På linjen Kvarsebo - Krokek har kommunen satt in en större buss, så där är kapaciteten större.

– Pilotprojektet där allmänna resenärer får resa med skolbussen i mån av plats kommer att pågå mellan den 17 augusti och den 19 december 2022. Projektet kommer sedan att utvärderas. Dialog kommer också ske löpande med Östgötatrafiken, säger Ylva Persson, enhetschef för samhällsbetalda resor.

– Det här är ett test för att se vad vi kan göra med de resurser vi har. På de här båda linjerna har vi viss kapacitet att ta emot fler passagerare. Uppdraget att ordna kollektivtrafiken ligger hos Östgötatrafiken, men vi är överens om att testa den här modellen för att tillgängliggöra befintlig busstrafik i Norrköpings landsbygd. Vi vet att det inte är någon universallösning för att täcka de neddragningar som gjorts, men det är viktigt att kommunen och regionen samarbetar för att hitta nya möjligheter för att täcka de behov som finns. Vi tar tacksamt emot löpande återkoppling under hösten från berörda resenärer, säger Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden.

Läs mer: Öppen skolbuss - Norrkoping

Kontakt:
Markus Åkerman (C)
Titel: ordförande i tekniska nämnden
Telefon: 072-465 92 04

Ylva Persson
Titel: enhetschef för samhällsbetalda resor
Telefon: 011-15 77 75

____________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Delegation från Bihac besöker Norrköpings kommun gällande demokrati och avfall3.10.2022 07:45:00 CEST | Pressinbjudan

Det kanske inte är det första som slår en när man står där med soppåsen i handen, men genom att sortera sina sopor bidrar man som kommuninvånare till den lokala demokratin. Genom en förstudie som finansieras av ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) är detta något som Norrköpings kommun och en delegation från Bihac i Bosnien fördjupar sig i under ett besök som genomförs i Norrköping nästa vecka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum